Пред три седмици нашиот телевизор се расипа. Со оглед дека неколку години го имаше почесното среднишно место во нашата дневна соба, очекувано беше дека откако ќе го поправиме, да се врати на своето место. Но наместо тоа, решивме да го отстраниме и се надевам засекогаш го отстранивме од собата која е наменета за дружење, а не за ѕверење во телевизорот.

Понекогаш е навистина тешко да најдете време да бидете сами, иако живеете под ист покрив. Семејството, работата, децата, секогаш се присутни. Чувствувате дека имате потреба да избегате и уживате само вие со сопругот, како во старите добри времиња. Но сега со бебето, животот ви станува поисполнет и поголеми обврски се пред вас, преморени сте и имате се помалку време кое можете да го поминете со сопругот.

Иако можеби никогаш нема да ви појде од рака со леснотија и на време да ги завршите сите свои секојдневни обврски и задачи, успешното завршување, дури и на една од тие работи, може да ви биде навистина голем поттик за понатаму.

 

Сите диети се со кратко дејство доколку не го промените начинот на исхрана и почнете да вежбате. Но од друга страна, ако ги усвоите принципите на оние најдобрите можете да постигнете трајни резултати.

Пред некое време, кога бев на фризер, гледам на ѕидот лист хартија и на него напишан текст

Инспириран од психо-терписката работа со брачни двојки, почитувајќи го искуството како најдобра теорија, дојдов до заклучок дека често пати вистинската работа која им е потребна на партнерите што минуваат низ брачна криза е едукацијата, во смисла на освестени вештини за препознавање и носење со сопствените емоционални потреби, но и со потребите на брачниот другар и заедништвото. Искуството покажува дека човековото однесување е комплексен спој на биолошки потреби, нагони, инстикти, психолошки и емоционaлни потреби, социјални ограничувања и бенефити, спиритуалност...

Иако многу жени во триесетите сеуште се чувствуваат како девојчиња, сепак треба да знаат дека е дојдено време за созревање и животни мудрости. Она што на девојките им се толерира во дваесеттите години од животот, во триесеттите не поминува. Иако во таа доба сеуште се млади, некои животни мудрости треба да ги научат сепак. Еве некои од нив, а вие можете да ги додадете своите, кои сте ги откриле.

Во животот постои едно едноставно, но многу парадоксално правило: „кога се обидуваш да ги промениш другите околу себе, ништо не се менува, но кога почнуваш да се менуваш себе си, тогаш цел свет околу тебе станува поинаков“.

Дали знаете дека триесеттите се новите дваесетти, а дека четириесеттите се нови триесетти? Ако се приближувате до четириесеттата година од животот, немојте да се плашите, туку направете ги нештата кои досега ги немате напрaвено.

Ако некогаш сте биле напнати пред интервју за работа, состанок, испит, тогаш имате добра претстава за тоа што е анксиозност. Вообичаени компоненти на анксиозноста се: забрзан срцев ритам, забрзано дишење, сува уста, чувство на страв.

Најново на форумот

  • No posts to display.