Во 1974 година поранешна Југославија ја потресе приказната за девојката Милица Костиќ која трагично почина откако скокнала од 11 кат од зградата, каде била заклучена во стан. Имено девојката од страна на едно момче, била намамена во станот со изговор дека треба да ја повика да излезе неговата девојка, бидејќи родителите ѝ се многу строги.


Милица која тогаш била средношколка во медицинското училиште, не ја претчувствувала опасноста и се согласила да му помогне. Но кога стасале таму биле уште две момчиња со намера да ја силуваат. Иако еден од нив инсиситрал да ја пуштат, бидејќи е малолетна, другите не се откажувале. Не сакајќи да попушти девојката скокнала од тераста. Но не починала на лице место туку подоцна во болница, откако им кажала на полицајците дека тоа го направила за да си ја одбрани честа.
Истата година Здравко Чолиќ во 1974 година ја испеа песната „Она спава“ која беше голем хит, а по текст на Велизар Шофранац и музика на Корнелије Ковач. Подоцна се појавија гласини дека песната ѝ посветена на трагично починатата Милица.
Оваа легенда и денес е актуелна, а дали е точна, прочитајте на  ЛОКАЛНО

Најново на форумот

  • No posts to display.