Негативен простор е техника во уметноста која се фокусира на искористување на празниот простор околу објектите во сликата. Концептот на негативен простор се користи во речиси сите форми на уметност, вклучувајќи ја фотографијата, лого дизајнот и генералниот арт дизајн.

Идејатa е со користењето на неискористениот празен простор да се создаде некоја друга корисна или препознатлива форма. На тој начин уметникот успева да создаде две значења на едно свое дело. Првото е она основното значење поради кое е создадено делото, а второ значење се добива, т.е еволуира од негативниот простор.

 

Еден таков генијалец уметник е Танг Јаи Хонг, графички дизајнер од Малезија, кој одлично ја користи оваа техника во своите уметнички дела. Погледнете некои од неговите слики и пронајдете ги пораките кои тој ви ги испраќа преку нив.

{AG thumbWidth="200" thumbHeight="120" thumbAutoSize="none" arrange="name" backgroundColor="ffffff" foregroundColor="808080" highliteColor="fea804" frame_width="500" frame_height="300" newImageTag="1" newImageTag_days="7" paginUse="1" paginImagesPerGallery="10" albumUse="1" showSignature="0" plainTextCaptions="1" template="classic" popupEngine="fancybox"}2013/01/sliki{/AG}

 

 

Најново на форумот

  • No posts to display.