Сè повеќе и повеќе двојки страдаат од неплодност, а причините се комплицирани. За жал, многу луѓе од нивната околина не ја разбираат деликатноста на проблемот и ја влошуваат ситуацијата со нивниот безобразен став и бесмислено убедување.

Ретко има некој роднина кој не сугерира дека е крајно време да се има дете или да дава совет како да се реши проблемот. Понекогаш дури и самите партнери имаат предрасуди и заблуди. Единствено правило е вооружите со трпеливост и љубов и да не мислите на бебето како фикс идеја, туку да преземете сè што ќе ве советува лекарот за решавање на проблемот. Еве кои се најчестите заблуди во врска со стерилитетот, кои можете да ги чуете: 


Повеќето жени немаат вакви проблеми - со ова сакаат да ви сугерираат дека сте несреќен исклучок од мнозинството. Не потклекнувајте на ваквите ефтини провокации, бидејќи тоа е апсолутна заблуда. За жал, статистиката го докажува спротивното - сè повеќе жени доживуваат репродуктивни проблеми. Темпото на живот, нервозите, загадувањето на храната, водата и воздухот доведуваат до многу проблеми и имаат штетно влијание врз забременувањето.

Неплодноста е женски проблем- апсолутна лага! Сите штетни фактори подеднакво влијаат и врз мажите. Покрај тоа, двата пола можат да страдаат од хормонални проблеми и специфични нарушувања на гениталиите. Накратко, тоа е застарено и патријархално сфаќање што го префрла целиот проблем кај жената и така товарот на неплодност паѓа само на нејзиниот грб.  За среќа, лекарите сè почесто ги советуваат мажите да се прегледаат, при што прв и најважен чекор е проверка на квалитетот на спермата.

Причините се главно на психолошки - да, психата е од големо значење за зачнување, но не е секогаш главниот проблем. Не значи дека ако престанете да размислувате за бебе веднаш ќе зачнете. Според оваа логика, одењето на лекар и правење истражувања е бесмислено, а тоа може да биде штетно за идните родители. Медицинските истражувања се задолжителни, и со нив може да се идентификува специфичен здравствен проблем, а исто така може да биде клуч за решавање на ситуацијата.

Колку почесто се пробува, толку подобро - за жал, ова не е гаранција дека неплодноста ќе исчезне со волшебно стапче. Важно е кога сексуалниот однос се случува во соодветно време кога жената овулира. Таа сама може да утврди кога има овулација и тогаш да се фокусирате на водење љубов. Сексуалниот маратон не гарантира зачнување и не го елиминира фактот дека треба да се побара медицинска помош ако долго време се обидувате да зачнете.

После породувањето се забременува побрзо - повторно, апсолутно научно неточна изјава. Факт е дека има вакви случаи, но тие најверојатно се за двојки кои не нашле медицинска причина за неплодноста. Има околу 15% што не можат да го докажат изворот на проблемот. Ова е местото каде психологијата игра важна улога и можно е посвојувањето да помогне, но повторно тоа не е гаранција. Се разбира, посвојувањето не треба да биде средство, туку цел. Тоа е прекрасно и благородно решение со кое се благословуваат животите на многу невини деца напуштени од нивните биолошки родители.

Неплодните парови се разведуваат почесто - дефинитивно немањето деца може да создаде тензија и раздор, ако дозволите вие. Но, како и секогаш, тоа зависи од двајцата партнери, нивната љубов и трпеливост, бидејќи на крајот, разводите се случуваат и во семејства со деца. Дури и неплодните парови можат да ја зајакнат својата врска и да станат посилни и поблиски. Овој проблем може да биде основа на нова фаза во вашата врска, можност посериозно да се запознаете и да обрнете внимание на вашите потреби.

Двојките без деца не се среќни - природно, оние кои сакаат деца, но немаат, може да се разочараат, но тоа не значи дека нивната судбина е несреќна. Има илјадници двојки со деца кои се несреќни и не уживаат во врската. Децата не се осигурување за благосостојба во семејството и љубовта. Тоа е првенствено внатрешна состојба и став независен од децата, домовите, роднините или финансиите.

Најново на форумот