Сoстојки:
За тестото
- 2 чаши брашно, 1 чаша ладен путер,1 јајце, 2 лажици ладна вода
За филот
- 200 г коприва, 200 г спанаќ, 2 страка праз, 3 јајца, 25 г крем сирење, 200 мл павлака за готвење, 150 г тврдо сирење, 1/2 китка магдонос, 1 лажица сол, црн пипер

 

Состојки: 

- 2-3 компири, 2-3 моркови, 2-3 парчиња печено пилешко бело месо, 1 главица кромид, тестенини за супа или нудли, чешне лук, пилешки бујон од коцка, зачин за пилешко, магдонос, неколку листови лавор и копар (по избор), маслиново масло, сол и црн пипер

Состојки:  
- 1 кора од обланда
За првиот фил: 
-110 г шеќер, 200 мл вода, 155 г мелени бисквити
За вториот фил:
- 105 маргарин, 5 лажици вода, 105 г шеќер,  95 г млеко во прав, 4 лажици кокос, 50 г бело чоколадо

 Состојки: 

- 200 г тиква, 1 чаша ориз (најдобар е арборио ориз), 1 главица кромид, 4 лажици путер, 1/2 чаша бело вино, 50 г пармезан, сол и црн пипер 

Состојки:

- 1 пакување листесто тесто, 3 средно големи јаболки црвен делишес, 2 лажички сок од лимон, ¼ до ½ лажица цимет во прав, ¼ чаша шеќер, 30 г несолен путер

Состојки:
- 600 г брашно, 200 мл млако млеко, 200 мл топла вода, 3 лажици сув квасец 2 лажици масло, 1 лажичка шеќер, 2 лажички сол, 70 г путер или маргарин,
- 1, 250 мл вода и 3 лажици сода бикарбона 

Состојки: 
- 1чаша непечени лешници, 4 чаши вода (за киснење), 3 чаши ладна вода, 1/4 чаша какао во прав, 2 лажици мед, 1 лажица ванила екстракт, 1/4 лажичка

Пицата има култен статус и е омилен специјалитет, а подготовката на тестото е најважниот дел за да биде вкусна. Пица мајсторите откриваат дека најважно е како се меси тестото и како се пече. Значи пред да ја печете пицата, рерната мора да е загреана на 230 степени и готовата пица да ја ставите внатре да се пече само 10 минути. Ако сте ставиле зеленчук малку продолжете го времето, поради водата која ја пушта.

Состојки:
За кората: 1/4 чаша мелени ореви, 1/4 чаша семе од сусам, 1/4 чаша кокосово брашно, 1/2 чаша урми, 1 лажица семе од лен, 1 лажичка кокосово масло, 1-2 лажици безмасно млеко ( или растително по избор)

За филот: 1 средно јаболко, сечкано, 5 суви кајсии, 1 лажица јаворов сируп, 1/2 лажичка цимет, 1-2 лажици сок од лимон, 1 лажица семе од чија, 1/4 чаша суво грозје, прстофат сол

Сoстојки
- 1 јагнешко бутче, (околу 2,5 кг.) , 2 лажици масло,  2 чешниња мелен лук, 3 гранчиња рузмарин, кора од лимон, сол и црн пипер
За сосот
- 200 гр путер, 1 главица лук, 20 г свежи лисја од нане, сецкани, 20 г сецкан магдонос, кора и сок од 1 лимон, 2 лажици капари, 2 филети сардини ситно сечкани

Најново на форумот

  • No posts to display.