Злоупотребата влијае на сите жени без оглед на возраста, образованието, економскиот статус, културата, сексуалната ориентација или физичката состојба.

 

На Меѓународниот ден за елиминација на насилството врз жените ви откриваме како да препознаете нездрави односи, насилно однесување, техники на манипулација со жртвите, како и што можете да сторите кога некое лице близу вас има проблеми со насилникот.

Како да препознаете нездрава  врска

- Партнерот е љубоморен и посесивен, не ѝ дозволува на жртвата да има пријатели, постојано ја проверува, не го прифаќа фактот дека таа сака да ја прекине врска или бракот со него.

-  Се обидува да контролира, сака да ги донесе сите одлуки, не го почитува мислењето на партнерот.

-  Ја обвинува жртвата за своето лошо однесување, вели дека го испровоцирала да се однесува така.

-  Присилува на сексуален однос и е насилен за време на односот.

-  Се расправа, брзо ја губи контролата над своите емоции и однесување.

Дали има какви било индикации дека едно лице е насилно?

Овие однесувања не мора да означуваат насилничко однесување, но важно е да се обрне внимание ако некое лице ги има следниве карактеристики:

-  Брзо влегува и излегува од врската.

-  Може да биде многу шармантен и да изгледа совршен.

-  Инсистира партнерката да не се занимава со никакви дополнителни активности и да не поминува време со други луѓе освен него.

-  Го критикува нејзиниот изглед и ја омаловажува.

-  Љубоморен е и посесивен.

-  Неговото однесување и зборови не се во согласност едно со друго.

-  Се заканува со самоубиство доколку жртвата го остави.

-  Се заканува дека ќе ја убие жртвата, децата или лицето кое ја советувало да го напушти.

-  Се заканува дека на жртвата ќе и го одземе правото на старателство над децата.

-  Уништува предмети во куќата кои за жртвата имаат сентиментална вредност.

-  Плаче, вели дека не може да живее без партнерката и ветува дека ќе престане да злоупотребува, пие или се дрогира.

-  Ветува дека ќе побара помош, но не го прави тоа.

- Одеднаш станува побожен.

Како да ѝ помогнете на жртвата

- Поддржете ја, слушајте, верувајте и не проценувајте и така покажете и дека не е сама.

- Дајте ѝ време да донесе сопствени одлуки, не ѝ кажувајте што да прави и не ја присилувајте да не се враќа кај насилникот.

- Оставете ја да зборува за убавите моменти од врската, не ја напаѓајте затоа што останува со насилникот.

- Помогнете ѝ да се фокусира на добрите работи за неа и нејзините деца, не ѝ кажувајте дека треба да остане со силеџијата поради децата.

Најново на форумот

  • No posts to display.