Добродојде, Гостин
Username: Лозинка: Secret Key Запомни ме

ТЕМА: Како да се одбие вакцинирање?

Ре: Како да се одбие вакцинирање? 28 Јун 2013 04:18 #241742

 • mamatobe
 • mamatobe's Avatar
 • Offline
 • senior
 • Теми: 1471
 • Thank you received: 601
 • Карма: 5
yarre wrote:

Во оние послабите демократии, секако основен систем на притисок е системскиот со заплашување со казни, на кое секако паѓаат голем дел од оние родители кои првично одлучиле да не вакцинираат и ретко доаѓаат до информација дека доколку се фатат во игра со системот, на крајот сигурно ке добијат.

Во контекст на последниве постови, ме интересира како да се постапи во следната ситуација:
Мои блиски пријатели семејно заминаа во Унгарија, каде родителите работат, а децата се запишаа на училиште.
При уписот во училиште на документот за имунизација му се придаде најголемо значење и без него децата не можеа да се запишат. Нивните деца се вакцинирани, но што во случај каде родителот ете не сака да вакцинира?

Постои ли некаков пример за ова и какви се шансите/можностите да се бориш во систем како нерезидент?


Every passing minute is another chance to turn it all around.
The administrator has disabled public write access.

Ре: Како да се одбие вакцинирање? 28 Јун 2013 07:22 #241743

 • yarre
 • yarre's Avatar
 • Offline
 • senior
 • Теми: 1082
 • Thank you received: 1001
 • Карма: 33
Од она што претежно штуро можеме да дознаеме од нет, Унагирја е прилично конзервативна во поглед на вакцинациите, и има доживеано многу мала еволуција од подигањето на железната завеса.( замисли само еден пријавен случај на несакана последица од вакцина) Сеуште, заедно со Грција, се нации каде што процентот на вакцинации е скоро 100%.

Линк за состојбата во Унгарија

Во поглед на селењата во други држави, секако родителот е тој што ја одлучува ситуацијата, каде и под кои услови ке се одсели ( времено или трајно секако ).
Јас како родител никогаш не би отишол да живеам во држава од калибар на Унгарија ако знам дека децата мора да се вакцинираат, и секако би се одселил од неа ако имам таков притисок. Тоа и воопшто не е нова појава особено во државите на Америка, каде родители буквално се одселуваат од една во друга држава притиснати од вакцинацијата за децата, во место каде вакцинацијата лесно се заобиколува.

Се зависи од конкретното инволвирање на големите бизнис заедници во поедини системи. А Унгарија е веќе оценета како најнедемократска држава во ЕУ, што за бизнис заедница, митото и корупцијата , како и притисок врз новинарството, и слободниот збор.

За мене интересни се дијаметралите разлики во претходните постови, и начините на слободната перцепција и одлука, во Австралија и Унгарија.
The administrator has disabled public write access.
Следниве корисници изразија благодарност: mamatobe

Ре: Како да се одбие вакцинирање? 25 Јул 2013 16:30 #242483

 • lily
 • lily's Avatar
 • Offline
 • new born
 • Теми: 2
 • Thank you received: 1
 • Карма: 0
Zdravo na site, ve citam so godini i zaradi toa ve cuvstvuvam bliski. Za zal duri sega se vklucuvam. Velam.za zal, zasto do sega sum imala mnogu sto da spodelam po mnogu temi ama se nadevam da nadoknadam ;)
Nejse, majka sum na tri deca. Dvete voopsto ne.se vakcinirani poradi moe licno.ubeduvanje - cista logika na novorodeno nema potreba da mu se true krvta koga sterilno izleglo.od majka. E da, pritisoci ogromni do den denes, proglasuvanje na negrizliv.roditel, gi zapostavuva decata, pa.samo tvoite li se deca, i mnoooogu mnogu drugi gadosti od bliski i dalecni rodnini prijateli i avtoriteti.
Pretostavuvam kako sto ste imale i site vie, koj podobro, koj poumno gi odbil...btw i toa treba da vleze vo temata kako da gi odbivate napadite na najbliskite okolu vas, jas uste strepam da ne mi zeme.nekoj dete da go odnese do dispanzer..
Ta da se vratam na prasanjeto za koe mi treba vas sovet, a bese pogore spomnato od anabel mislam,
Kako da se odbie vakcinacija na treto dete koga e uslovena paricnata pomos od toa?
Vie vikate 300 evr no vo mojot slucaj toa e 900 plus zaguba.na 8000 den mesecno sto veruvajte mnogu znacat. E sega kako da se resi seto toa go mozgam uste pred ragjanjeto na tretoto ama nikako da najdam resenie, sekade se bara potvrda..
Ima li nekoj ideja?
The administrator has disabled public write access.
Следниве корисници изразија благодарност: Baltazar1

Ре: Како да се одбие вакцинирање? 11 Сеп 2013 07:21 #243816

 • yarre
 • yarre's Avatar
 • Offline
 • senior
 • Теми: 1082
 • Thank you received: 1001
 • Карма: 33
Вакцини - 2ро одделение ДТ + Полио.

ЗА сите родители кои не ги вакцинраат децата, еве корисна информација за вакцините кои се спроведуваат во училиште во второ одделение.

Значи, имавме известување два дена пред вакцинирањето дека децата ке бидат вакцинирани за време на часовите.

Денес, во 9.30 часот дојде парот ( доктор + сестра ) и ја запоседнаат наставничка канцеларија ( немам логика зошто таму, ама веројатно така е обичајот на школото )
Дечињата одеа по 5 во група.
Јас секако влегов заедно со мојот индијанец, настана една нормална комуникација помеѓу мене и докторката, секако, оној стандарден пасус, знаете ли дека вакцините го штитат нели детето....но кога виде дека малце повеќе знам, барем за конкретниот коктел + полио орално, си дигна ручна и вика, а па да еве во картонот на детето веќе од лани стои дека одбивате вакцини. Слободни сте благодарам. И ја благодарам, и чича мича.

Остантатите две дечиња, како и лани, ја заобиколија вакцината, партизански, несакајќи да се објаснуваат, ( едното наводно алергично за што мајката немаше никаков документ, а другото наводно се вакцинира во странство - исто немаше документ ). И за тие случаи докторката не покажа никаков проблем, иако мислам дека не цицаше весла. Не беа спомнувани никакви закани, и разговорот со сите беше крајно културен и нормален.

Целиот баук, се сведе на одлуката на родител, која уште од лани е запишана во картонот на детето.
The administrator has disabled public write access.
Следниве корисници изразија благодарност: betavitevit, Koni, blair waldorf

Ре: Како да се одбие вакцинирање? 18 Сеп 2013 08:51 #244047

 • Frenky
 • Frenky's Avatar
 • Offline
 • Султанa
 • Теми: 4119
 • Thank you received: 3812
 • Карма: 95
The administrator has disabled public write access.

Ре: Реакција од вакцина (дитепер и полио) 13 Ное 2013 18:26 #245637

 • goko
 • goko's Avatar
 • Offline
 • new born
 • Теми: 3
 • Thank you received: 1
 • Карма: 0
Me interesira dali moze da se odbie vakciniranjeto (i da ne moze ne se vakcinirame poveke) i kade se popolnuva takva izjava oti maticnata ni rece nema takva izjava ke si se vakcinirate.Inaku imavme golema reakcija od DITEPER vakcinata treta revakcinacija na pet meseci deteto pocna da pomodruva 5 casa po vakcinata i da se gusi. Sega e dobra ama uste ni e strav da ne ima nekoi posledici..
The administrator has disabled public write access.

Ре: Реакција од вакцина (дитепер и полио) 13 Ное 2013 18:32 #245638

 • Frenky
 • Frenky's Avatar
 • Offline
 • Султанa
 • Теми: 4119
 • Thank you received: 3812
 • Карма: 95
И З Ј А В А

Се повикувам на Меѓународната класификација на болести и сродни здравствени проблеми 10 ревизија, книга 1, член З 28 (Z 28), каде во точка 0 и 1 стои дека секој родител може да одбие вакцинација на своето дете не само поради здравствени причини туку и поради лично и/или верско убедување.
Во издавањето на оваа книга учествувале Републичкиот завод за здравствена заштита и Министерството за здравство.

Оттука изјавувам дека одбивам моето дете _________________________,роден/а на _________________ година да прима вакцини.

Исто така се повикувам на Законот за заштита направата на пациентите член 14: „Право на прифаќање иодбивање на определена медицинска интервенција“, каде во став 1) се вели:
„Пациентот има право да прифати или одбие определена медицинска интервенција, освен во случаите на медицински интервенциичие одложување или непреземање би го загрозило животот и здравјето на пациентот, односно животот и здравјето на други лица или би прдизвикало привремено или трајно оштетување на неговото здравје, односно здравјето на други лица.“
Во став 2) стои дека „Прифаќањето или одбивањето на определена медицинска интервенција пациентот го изразува со потпишување на изјава,
а во членот 15 став 1) се вели дека за малолетни лица „изјавата од член 14 од овој закон ја потпишува неговиот родител“.
Во став 2) се вели дека: „Во интерес на пациентот, лицето од ставот 1) на овој член може да ја повлече изјавата во било кое време, на ист начин на кој е дадена“.


Потпис родител/старател Датум

______________________ __________________
Последна промена: 13 Ное 2013 18:33 by Frenky.
The administrator has disabled public write access.

Ре: Реакција од вакцина (дитепер и полио) 13 Ное 2013 18:36 #245639

 • Frenky
 • Frenky's Avatar
 • Offline
 • Султанa
 • Теми: 4119
 • Thank you received: 3812
 • Карма: 95
ова е за вашиот матичен лекар

Вакцинациски образец – Лекарска гаранција за сигурност на вакцините

Јас,(име и презиме на лекарот) ________________________,

(степен на образование) ________________________,

сум лекар кој е овластен да извршува медицински работи и должности во државата
________________________.

Работам во (име на здравствената установа) ________________________,

Моите идентификации се (вид и број на документ) ________________________.

Моја потесна специјалност во медицината е ________________________.

Темелно разбирам и потполно сум свесен од ризикот и користа од сите лекови кои сум ги препишал или дал на моите пациенти

Во случај (име и презимe на пациентот) ___________________________________________

(возраст) __________________, кој лично го имам прегледано и пронајдов одредени ризични фактори кои што ја оправдуваат препорачаната вакцина.

Следува попис на наведени ризични фактори и соодветни вакцини кои ќе го заштитат пациентот од истите:

Ризичен фактор: ________________________

Вакцина ________________________

Ризичен фактор: ________________________

Вакцина ________________________

Ризичен фактор: ________________________

Вакцина ________________________

Ризичен фактор: ________________________

Вакцина ________________________

Ризичен фактор: ________________________

Вакцина ________________________

Ризичен фактор: ________________________

Вакцина ________________________


Свесен сум и знам дека вакцините содржат голем број од долунаведените состојки:

- aluminijum hidroksid (алуминиум хидроксид)
- aluminijev fosfat (алуминиум фосфат)
- amonij sulfat (амониум фосфат)
- amphotericin B (амфотерицин Б)
- животински ткива: свинска крв, коњска крв, зајаќки мозок
- кучешки бубрег, мајмунски бубрег
- пилешки ембриони, кокошкино јајце, или јајце од патка
- телешки серум
- betapropiolactone (бетапропиолактон)
- фетален говедски серум
- formaldehid (формалдехид)
- formalin (формалин)
- želatin (желатин)
- glycerol (глицерол)
- диплоидни човечки клетки (со потекло од абортирано фетално ткиво)
- хидролизиран желатин
- живини соединенија (thimerosal, Merthiolate) (тимеросол и мертиолат)
- monosodium glutamat (MSG) (мононатриум глутамат)
- neomycin (неомицин)
- neomicin sulfat (неомицин сулфат)
- фенол црвен индикатор
- phenoxyethanol (антифриз)
- kalijum difosfat (калиум дифосфат )
- kalijum monofosfat ( калиум монофосфат)
- polimksin B (полимиксин Б)
- polisorbat 20 (полисорбат 20)
- polisorbat 80 (полисорбат 80)
- хидролизат на казеин од свински панкреас
- остатоци од MRC5 протеин
- sorbitol (сорбитол)
- tri-n-butyl phosphate
- веро клетки, континуирана линија на бубрежни клетки од мајмун
- крв од овци.

Со ова потврдувам дека сите овие состојки се безбедни за вбризгување во телото на мојот пациент.
Имам проучувано студии кои го покажуваат сосема спротивното, како на пример дека живиното соединение ТИМЕРОСАЛ предизвикува сериозни невролошки и имунолошки оштетувања.
Свесен сум и знам дека некои вакцини се контаминирани со мајмунскиот вирус (Simian Virus 40 - SV 40).
Со ова гарантирам дека вакцините кои јас ги користам не содржат вирус СВ 40, или било кој друг вид на жив вирус, или гарантирам дека вирусот SV-40, или било кој друг вид вирус кој се наоѓа во вакцините, не представува никаков ризик за мојот пациент.

Со ова исто така гарантирам дека вакцините кои ги препорачувам на
(име и презиме на пациентот) _______________________________________,

не содржат никакви ткива од абортирани човечки фетуси.

Со цел да го заштитам здравјето на мојот пациент, ги презедов следниве чекори како би можел да гарантирам дека вакцините кои ги користам не содржат штетни состојки.

Преземени чекори: ________________________________________

______________________________________________________

______________________________________________________

______________________________________________________

_____________________________________________________.

Лично сум ги проучил извештаите кои ги примиле надлежните институции за контрола на вакцините и мое стручно мислење е дека вакцините кои што ги препорачувам се сигурни за употреба кај деца.

Свесен сум дека околу 60% од пациентите кои примиле вакцина против Hepatitis B ќе изгубат детектибилни антитела на Hepatitis B во рок од 12 години.
Знам дека во системот VAERS (Vaccine Adverse Event Reporting System) 1996 година, на системот CDC (Centers for Disease Control and Prevention), биле пријавени само 54 случаи на hepatitis B во возрасна група од 0-1 година.
Знам дека во VAERS во 1996 година за старосна група помеѓу 0-1 година, имало околу 1.080 извештаи за несакани реакции на вакцината против Hepatitis B, со 47 пријавени смртни случаи.

Јасно ми е дека 50% кои доаѓаат во контакт со Hepatitis B не развиваат никакви симптоми. Јасно ми е дека 30% од пациентите ќе развијат симптоми на обична настинка и потоа ќе стекнат доживотен имунитет на болеста. Јасно ми е дека 20% ќе развијат симптоми на оваа болест, но и дека 95% од нив потполно ќе се опорават и ќе развијат доживотен имунитет.

Сфаќам дека 5% од пациентите кои се изложени на вирусот на Hepatitis B ќе станат хронични носители на болеста. Сфаќам дека 75% од хроничните носители на болеста ќе живеат со асимптоматска инфекција дека само 25% од хроничните носители на болеста ќе добијат хронични болести на црниот дроб или карцином и тоа од 10-30 години после акутната инфекција.

Извршени се следниве научни истражувања кои ја докажуваат сигурноста на вакцината против Hepatitis кај деца помлади од 5 год.

__________________________________________________ __

__________________________________________________ __

__________________________________________________ __

__________________________________________________ __

__________________________________________________ __ .

Како додаток на препорачаните вакцини, поради заштита од горенаведените ризични фактори, препорачувам освен вакцинирањето и други мерки за заштита на здравјето на мојот пациент од споменатите ризични фактори.

__________________________________________________ __

__________________________________________________ __

__________________________________________________ __

__________________________________________________ __

__________________________________________________ __ .

Овој документ го потпишувам како гаранција, според мојата слободна волја, по консултациите и советувањето со мојот правен советник.

(име и презиме на правниот советник) ________________________.

Ја потпишувам оваа лекарска гаранција за сигурност на вакцините за мојот пациент, во склад со моите професионални способности да извршувам лекарска пракса.

Име и презиме на лекарот ________________________,

Потпис на лекарот ________________________,

Сведок ________________________,

Датум и место ________________________.
The administrator has disabled public write access.

Ре: Реакција од вакцина (дитепер и полио) 13 Ное 2013 18:40 #245640

 • Frenky
 • Frenky's Avatar
 • Offline
 • Султанa
 • Теми: 4119
 • Thank you received: 3812
 • Карма: 95
The administrator has disabled public write access.

Ре: Реакција од вакцина (дитепер и полио) 14 Ное 2013 01:45 #245643

 • yarre
 • yarre's Avatar
 • Offline
 • senior
 • Теми: 1082
 • Thank you received: 1001
 • Карма: 33
goko wrote:
Me interesira dali moze da se odbie vakciniranjeto (i da ne moze ne se vakcinirame poveke) i kade se popolnuva takva izjava oti maticnata ni rece nema takva izjava ke si se vakcinirate.Inaku imavme golema reakcija od DITEPER vakcinata treta revakcinacija na pet meseci deteto pocna da pomodruva 5 casa po vakcinata i da se gusi. Sega e dobra ama uste ni e strav da ne ima nekoi posledici..

goko,

Одговорот е Да. Можеш, секако, особено после таква реакција. Јас не знам како воопшто лекарот се усудува на своја рака да го каже тоа и после таква реакција.
Еве ги од Васе изјавите, и законот. А за практичниот дел, можеш да ме контактираш со приватна порака.

Молам погледни ја оваа реакција.

Five Month-Old Baby Dies Just Days After 8 Vaccinations
Последна промена: 14 Ное 2013 01:53 by yarre.
The administrator has disabled public write access.

Ре: Реакција од вакцина (дитепер и полио) 14 Ное 2013 04:26 #245647

 • Annabel Lee
 • Annabel Lee's Avatar
 • Offline
 • ВИП
 • Information is not knowledge - Albert Einstein
 • Теми: 3882
 • Thank you received: 1775
 • Карма: 90
Јас ја симнав Меѓународната класификација на болести посочена во постот на Мама Васе, дали има понова ревизија на истата зашто во листата на земји ја нема Македонија, а со оглед на тоа што ја има СССР, ме збунува колку е стара???

Дали иманекое објаснување за ова? Сакам да се консултирам со адвокат, па ми треба некое објаснување за пред него.

Ви благодарам.
Those who criticize our generation forget who raised it.
The administrator has disabled public write access.

Ре: Како да се одбие вакцинирање? 14 Ное 2013 05:53 #245651

 • Katrina
 • Katrina's Avatar
 • Offline
 • toddler
 • Теми: 210
 • Thank you received: 66
 • Карма: 0
Јас не знам кој ја има подготвено таа изјава, ама Меѓународната класификација не дава никаква правно одобрување или обврска. Таа е чисто класификација за медицински состојби и болести, со шифри за полесно располагање со тоа.
Нема врска дали ја има или не Македонија, самата класификација нема никаков резон да се употребува како аргумент во изјавата за одбивање на имунизација освен за да звучи пофенси со стручни зборови и правни термини.
Поточно шифрата Z28 која се спомнува тука е шифра за обележување на причината поради која не е изведена имунизацијата, а не право за изземање од вакцинација.
Значи таа шифра само се става за да се појасни причината поради која не е примена вакцината и ќе се употреби во медицинските документи на лицето кое нема примено вакцини.
И еве за таа цел стои: Неспроведена имунизација поради одлука на пациентот од лично убедување или поради групен притисок..........
А овој другиот закон кој го наведувате за заштита на правата на пациентот содржи клаузула: „...освен во случаите на медицински интервенции чие одложување или непреземање би го загрозило животот и здравјето на пациентот, односно животот и здравјето на други лица...“ што се однесува баш на вакцините. Значи ако сакаат и имаат волја да го спроведат законот и во согласност со правилникот за имунизација имаат секакво право и ништо не ги спречува да одлучат санкција за родителот. Се разбира тоа не е никакво решение, детето ќе си остане незаштитено. Потребно е подобро информирање од страна на официјални инстанци.

Што се однесува до таа изјавата која барате да ја потпише докторот, е чист нонсенс. Прво самиот доктор и државата преку јавното здравство се законски одговорни за спроведување на имунизацијата, за одредување на контраиндикации и за справување со несаканите ефекти. А исто тие бубрези, абортирани клетки и други работи кои се спомнуваат немаат никаква врска и очигледно дека е направена само за создавање на една одбивност.

Ако сакавте да се направи некоја промена кај повисоките одредници за потреба за промена на задолжителноста или барем воведување поблаги причини за изземање, не требаше со ширење шпекулации да ги вулгаризирате вакцините и со тоа само да ја зголемите потребата за построго спроведување на законот. Луѓево кое се активни во јавноста го направија токму тоа, како резултат да се спроведува законот построго.
Еве како прв чекор треба да биде следното, треба да се реагира во министерството и кај одговорните за очигледното неспроведување на контраиндикациите. Тоа се со закон утврдени состојби при кои се одложува, заменува или трајно се иззема вакцинацијата. На пример матичните педијатри ретко знаат дека при случаи како кај членот кој постави прашање треба да испратат барање за признавање на контраиндикација и наместо целоклеточна да се даде прочистена.
Или да се реагира конечно и во Македонија по 15 години да се воведе прочистената вакцина ДиТеПер за сите.

А што се однесува за случајот кој е ставен погоре како некое заплашување, дека дете умрело од вакцините, еве потврда дека бебето било малтретирано. Кај него биле најдени повреди и скршеници на коските. И тоа ли било од вакцината.
www.timeslive.co.za/thetimes/2012/10/25/...little-alaia-s-death
Последна промена: 14 Ное 2013 06:00 by Katrina.
The administrator has disabled public write access.
Следниве корисници изразија благодарност: Zvezdicka

Ре: Како да се одбие вакцинирање? 14 Ное 2013 08:49 #245662

 • yarre
 • yarre's Avatar
 • Offline
 • senior
 • Теми: 1082
 • Thank you received: 1001
 • Карма: 33
@Katrina ( expert )
Јас не знам кој ја има подготвено таа изјава, ама Меѓународната класификација не дава никаква правно одобрување или обврска. Таа е чисто класификација за медицински состојби и болести, со шифри за полесно располагање со тоа.

Првата изјава која сеуште се врти по форумите и на фејзбук, ја креирав јас, и како таква стои во здравствените картони на моите деца, со поминати барем 2 контроли за кои што јас знам, без никаков проблем по мене и по лекарот. Ако добро ме служи меморијата МКФ дозволува одбивање на интервенција, одамна ја имам листано и толкувано. За мене лично не е битна, бидејќи доволна е желбата на родителот ( секако и неговото право ) да ја одбие оваа лекарска интервенција ( што секако е бидејќи лекарите ставаат вакцини во диспанзери а не во авто гаражи )
Барање буви во законот и МКФ за мене е реално непотребна гимнастика, како што сега сака Анабел да се обезбеди. Системот и сега е доволно либерален по ова прашање, и постои можност за одбивање кога јасно се става до знаење одлуката на родителот. Тоа што лекарите кудат и плашат со вештерки, е сосема друго прашање.
А овој другиот закон кој го наведувате за заштита на правата на пациентот содржи клаузула: „...освен во случаите на медицински интервенции чие одложување или непреземање би го загрозило животот и здравјето на пациентот, односно животот и здравјето на други лица...“ што се однесува баш на вакцините.
ж

Ух сеа ти ова стручно, се однесувало на вакцините. Ајде бре! Какво своеволно толкување.
Невакцинирано дете НЕМОЖЕ да го загрози животот на вакцинираното дете. Нема доказ за тоа. Колективниот имунитет што толку се лупа со него едноставно не постои, со оглед и при масовните имунизации постоеле огромни гапови на невакцинирани, а и гапови поради „рокот на учинковитоста“ па сепак епидемиите се намалувале. Таа прикаска веќе не проаѓа.
Башка дочитај ја реченицата во Законот за Заразни болести. Иако е глупост, стои во време на епидемија...
Значи ако сакаат и имаат волја да го спроведат законот и во согласност со правилникот за имунизација имаат секакво право и ништо не ги спречува да одлучат санкција за родителот.

Досеа да се сакаше ке се направеше, ама мистериозно системот не сака ( ме разбираш дека системот реагира на база на некој друг, а тој некој друг сеа ќути не му одговара да се узбурка водата кога е сеуште релативно мирна )
Што се однесува до таа изјавата која барате да ја потпише докторот, е чист нонсенс. Прво самиот доктор и државата преку јавното здравство се законски одговорни за спроведување на имунизацијата, за одредување на контраиндикации и за справување со несаканите ефекти. А исто тие бубрези, абортирани клетки и други работи кои се спомнуваат немаат никаква врска и очигледно дека е направена само за создавање на една одбивност.

Во потполност се сложувам, бидејќи ниеден доктор нема да си пука во слепоочница.
Ако сакавте да се направи некоја промена кај повисоките одредници за потреба за промена на задолжителноста или барем воведување поблаги причини за изземање, не требаше со ширење шпекулации да ги вулгаризирате вакцините и со тоа само да ја зголемите потребата за построго спроведување на законот. Луѓево кое се активни во јавноста го направија токму тоа, како резултат да се спроведува законот построго.

Ајде, сега сите изнесени ставки за контраефектите и неучинковитоста на вакцините се шпекулации. Вакцините не се вулгаризираат, туку се открива и онаа страна која досега беше зацементирана.
Дали законот се спроведува построго ? Можеби сака да се делува така, ама доволна е постоечката законска регулатива која дозволува слободен избор макар тоа го догажувале и до аплеација. Родителите веќе знаат дека дури и ретките случаи стигнати на Апелација паѓаат ко крушки, и тоа се оние каде “построго се спроведува законот“. Она што треба да се знае дека ПОСТОЕЧКАТА ЗАКОНСКА РЕГУЛАТИВА МУ ДОЗВОЛУВА НА РОДИТЕЛОТ ДА НЕ ВАКЦИНИРА, иако лекарите му го туткаат во глава спротивното.
Еве како прв чекор треба да биде следното, треба да се реагира во министерството и кај одговорните за очигледното неспроведување на контраиндикациите. Тоа се со закон утврдени состојби при кои се одложува, заменува или трајно се иззема вакцинацијата.

1. Лекарите се плашат за тоа и тек коа ке видат помодрено дете од вакцина, брзо брзо правец детска клиника
2. Неспроведување на контраиндикации ? И што ако детето влезе во некој ексел а штетата е направена. Ми се е*е мене за статистика и накнадно ослободување од вакцина од страна на институцијата , кога веќе штетата е направена.
Или да се реагира конечно и во Македонија по 15 години да се воведе прочистената вакцина ДиТеПер за сите.

И да се полнат џебовите на фарма гигантите со уште повеќе пари, а знаеме дека токму последните испитувања за нивна неучинковитост и опасности се токму на тие „прочистените“

Детето погоре не е малтретирано, премногу премногу случаи на последица од вакцини се маркираат како малтретирање, со оглед дека симптомите од вакцините токму дака и изледаат, како детето да е тепано. Толкава штета прават што дури и родителите ги осудуваат, а вакцините правеле разорување на ткивата.
The administrator has disabled public write access.
Следниве корисници изразија благодарност: Annabel Lee, Macence, Glasna*

Ре: Како да се одбие вакцинирање? 14 Ное 2013 13:57 #245670

 • Katrina
 • Katrina's Avatar
 • Offline
 • toddler
 • Теми: 210
 • Thank you received: 66
 • Карма: 0
@yarre
За мене лично не е битна, бидејќи доволна е желбата на родителот ( секако и неговото право ) да ја одбие оваа лекарска интервенција
За да одбиеш немаш потреба од никави изјави или документи, само не го носи на имунизација, и готово, никој не може насила да му стави вакцина. Можеби ете за правните служби во здравствените домови, да им биде полесно за нивна одговорност, добро би било да се однесе една наједноставна изјава, одбивам вакцина, со потпис и толку, или пак ете таа овде.
Ама тоа воопшто не ја намалува одговорноста на родителот пред лицето на законот за здравствена заштита кој предвивува санкција за таквата постапка.
Единствена причина поради која можеби нема изречено казни е затоа што службите не се способни да одговорат на јавното мислење кога овие шпекулации ќе излезат во јавност.
Невакцинирано дете НЕМОЖЕ да го загрози животот на вакцинираното дете. Нема доказ за тоа.
Ама може на невакцинирани, бебенца на кои не им стасал терминот за вакцина, тоа се година и повеќе денови незаштитени кои единствено се потпираат на општиот имунитет.
Точно, во најголемиот број на случаи, едно вакцинирано лице не може да има штета од едно невакциирано, но тоа се однесува само за здравствена штета, ама ете пример од другата тема кога во една градинка се откриени носители на бактерија и заради нив не работи градинката.
И има докази колку сакаш. Еве само една студија која нашла дека невакцинирано дете е виновно за една цела епидемија на мали сипаници.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20308208
Она што треба да се знае дека ПОСТОЕЧКАТА ЗАКОНСКА РЕГУЛАТИВА МУ ДОЗВОЛУВА НА РОДИТЕЛОТ ДА НЕ ВАКЦИНИРА,
Ама за тоа според законската регулатива следува санкција, токму за да се обесхрабри такво однесување. Дали имало или не таква парична казна, не знам, во медиумите овие од Институтот за Јавно здравје велат дека имало.
Неспроведување на контраиндикации ?
Ти прво не знаеш што се контраиндикации? Тоа се состојби при кои законски може да се одложи, замени или изземе вакцината. Тука влегуваат сите форми на намален имунитет и други вродени заболувања кои се пречка да се прими ДиТеПер, а исто и каква било реакција од веќе примена претходна доза. Тоа ретко се спроведува, дете кое имало висока температура и ако се утврдило дека тоа е од вакцината следната доза треба да е пречистена или само ДиТе.
И да се полнат џебовите на фарма гигантите со уште повеќе пари, а знаеме дека токму последните испитувања за нивна неучинковитост и опасности се токму на тие „прочистените“
Е кои се тие испитувања за опасности, дај да видиме? Или пак тоа се тие врвни твои сајтови со многу „квалитетна“ содржина.
Последна промена: 14 Ное 2013 13:57 by Katrina.
The administrator has disabled public write access.
Следниве корисници изразија благодарност: Zvezdicka

Ре: Како да се одбие вакцинирање? 14 Ное 2013 20:38 #245691

 • yarre
 • yarre's Avatar
 • Offline
 • senior
 • Теми: 1082
 • Thank you received: 1001
 • Карма: 33
Ама тоа воопшто не ја намалува одговорноста на родителот пред лицето на законот за здравствена заштита кој предвивува санкција за таквата постапка.
Единствена причина поради која можеби нема изречено казни е затоа што службите не се способни да одговорат на јавното мислење кога овие шпекулации ќе излезат во јавност.

1- Не, пак, ми е гајле мене за законот, мене ми е гајле за МОЕТО ДЕТЕ
2- Нема изречено казни бидејки согласно постојаната законска регулаива, делото е казниво, ама нема санкција. А за тоа дали службите не се способни, ама ич не ми чуе, немам намера јас да ги учам како да реагираат,а со оглед дека немаат правна рамка не ми е гајле. За жал далеку се од шпекулации примерите секаде околку нас, на трајно ошетени деца од вакцина. Немој да релативизираш. Само на формумов има барем 15 мајки со деца со трајни последици од вакцина. Немој да замижуваш на нив, не е чесно.
Ама може на невакцинирани, бебенца на кои не им стасал терминот за вакцина, тоа се година и повеќе денови незаштитени кои единствено се потпираат на општиот имунитет.

Не постои колективен имуниетет, објаснето и докажано. Аман со поворување на стереотипни савови кои не држат вода.
Точно, во најголемиот број на случаи, едно вакцинирано лице не може да има штета од едно невакциирано, но тоа се однесува само за здравствена штета, ама ете пример од другата тема кога во една градинка се откриени носители на бактерија и заради нив не работи градинката.

Ау! Вакцини и од бактерии ? Ова е за Нобел.
И има докази колку сакаш. Еве само една студија која нашла дека невакцинирано дете е виновно за една цела епидемија на мали сипаници.

Прочешлај го твојот линк за обратната состоба, ќе најдеш еден куп обратни. Мене ме мрзи да го будам твојот стереотип.
Ама за тоа според законската регулатива следува санкција, токму за да се обесхрабри такво однесување. Дали имало или не таква парична казна, не знам, во медиумите овие од Институтот за Јавно здравје велат дека имало.

Дај линк, јас не сум запознаен со тоа. Досега сите родители кои ја терале до крај постапката биле ослободени. А бркање на вештерки имаш колку сакаш, особено од системот. Ама некако не избркуваат до крај.
Ти прво не знаеш што се контраиндикации? Тоа се состојби при кои законски може да се одложи, замени или изземе вакцината. Тука влегуваат сите форми на намален имунитет и други вродени заболувања кои се пречка да се прими ДиТеПер, а исто и каква било реакција од веќе примена претходна доза. Тоа ретко се спроведува, дете кое имало висока температура и ако се утврдило дека тоа е од вакцината следната доза треба да е пречистена или само ДиТе.

Ме тестираш дали знам што се контраиндикации ?
А тоа дали некоја комисија ( збирка на оперисани у памет доктори ) ќе одлучи дали на моето дете после реакција од вакцина ( а претходно милион докажувања ) ќе одлучи на моето дете дали ќе му дава „прочистена“ или селектирана доза, е за тоа, ама апла нека се носат у 3 лепе, особено ако трајната штета е направена. Кои се бре они кои одлучуваат за здравјето на моето дете ? Комисијата ќе ги третира децата со трајна последица од вакцината?

Врати се во реалното размислување.
Е кои се тие испитувања за опасности, дај да видиме? Или пак тоа се тие врвни твои сајтови со многу „квалитетна“ содржина.

Еве да не се секираш, уште еден од тие „неквалитетните“

Линк
Последна промена: 14 Ное 2013 20:41 by yarre.
The administrator has disabled public write access.
Следниве корисници изразија благодарност: Glasna*

Ре: Како да се одбие вакцинирање? 15 Ное 2013 16:31 #245726

 • Zvezdicka
 • Zvezdicka's Avatar
 • Offline
 • senior
 • bow down you mortals ... She is here....
 • Теми: 1190
 • Thank you received: 616
 • Карма: 34
Lele Yarre ama si zabegal u posledno vreme...daj relax. teraj po svoe nikoj ne ti brani ama kampanjava ti e a bit too much.
The administrator has disabled public write access.

Ре: Како да се одбие вакцинирање? 16 Ное 2013 14:04 #245739

 • yarre
 • yarre's Avatar
 • Offline
 • senior
 • Теми: 1082
 • Thank you received: 1001
 • Карма: 33
Леле Zvezdicka,

Колку продуховен и квалитен коментар во отсусво на реални аргумени за дискусија на темата.
Лимитираноста е страшна работа, и само од таму можат да излезат работи како „кампања“.

Ваква си цел живот или вежбаш? :ajde:
Последна промена: 16 Ное 2013 17:19 by Big Sister. Причина: ете избришано по желба а следен пат по желба и бан-ана за послушност оти непослушните ги бркаме .)
The administrator has disabled public write access.
Следниве корисници изразија благодарност: Snoopy

Ре: Како да се одбие вакцинирање? 16 Ное 2013 15:25 #245740

 • Zvezdicka
 • Zvezdicka's Avatar
 • Offline
 • senior
 • bow down you mortals ... She is here....
 • Теми: 1190
 • Thank you received: 616
 • Карма: 34
Pa yarre kaj tebe ne palat nikakvi argumenti koi ne odat vo prilog na tvojava krstonosna vojna. Jas veke se odkazav od bilo kakvi diskussi so tebe na pvaa tema samo mislev deka posle 2-3 godini ke oladis malku.

Vezbam vezbam yarre, sekoj den!

Edinstven limitiran ovde ke bide deka si ti posto uporno sakas da si dokazes na sebe si nesto sto nikoj ovde veke odamna ne go osporuva.. no tvoj zivot tvoja tragedija :)

Sto se odnesuva na mojata prva poraka - sto ima tuka da se prijavuva? Da ne ti go pocesav egoto pogresno?` DA?! - Ivini ...
The administrator has disabled public write access.

Ре: Како да се одбие вакцинирање? 16 Ное 2013 19:11 #245746

 • Katrina
 • Katrina's Avatar
 • Offline
 • toddler
 • Теми: 210
 • Thank you received: 66
 • Карма: 0
@yarre
Дај линк, јас не сум запознаен со тоа. Досега сите родители кои ја терале до крај постапката биле ослободени. А бркање на вештерки имаш колку сакаш, особено од системот. Ама некако не избркуваат до крај.
dnevnik.mk/default.asp?ItemID=AF693268BE13BE4E82C56E6716898CF2

Тука пишува дека 200 родители биле казнети за одбивање на ХПВ вакцината.
Нема изречено казни бидејки согласно постојаната законска регулаива, делото е казниво, ама нема санкција.
Казниво е, ама нема санкција. Таа реченица нема логика. Во законот има и казна и санкција. Ако досега кај многу не се отишло до крај е затоа што немало волја и инспекциите не се драстични. Тоа го признава и самата Јованка Костовска тука:
zdravstvo24.mk/2013/04/20/intervju-so-d-...tvo-rizik-za-decata/
The administrator has disabled public write access.

Ре: Како да се одбие вакцинирање? 16 Ное 2013 21:07 #245747

 • yarre
 • yarre's Avatar
 • Offline
 • senior
 • Теми: 1082
 • Thank you received: 1001
 • Карма: 33
Pa yarre kaj tebe ne palat nikakvi argumenti koi ne odat vo prilog na tvojava krstonosna vojna. Jas veke se odkazav od bilo kakvi diskussi so tebe na pvaa tema samo mislev deka posle 2-3 godini ke oladis malku.

Камо среќа да имав повод за “оладување“ во „крстоносната ми војна“.
Vezbam vezbam yarre, sekoj den!

Тоа! Само така! Некој има успех веднаш, некој после повеќе време......
Edinstven limitiran ovde ke bide deka si ti posto uporno sakas da si dokazes na sebe si nesto sto nikoj ovde veke odamna ne go osporuva.. no tvoj zivot tvoja tragedija

Во некоја друга прилика, на некое друго место, каде некои други ке се држеа до некои сандардни правила, ова ќе беше третирано на друг начин. Ја обожавам мојата убава приказна. И секако уживам кога некој друг ке допре до неа, а секако не може секој.
Затоа се префрлив на друг медиум каде не сум мета за одстрел... таму нит сум крусејдер, нит сум мета...
Sto se odnesuva na mojata prva poraka - sto ima tuka da se prijavuva? Da ne ti go pocesav egoto pogresno?` DA?! - Ivini ...

Его? Па јас и го заборавив тоа, за да пишувам на темата морам да се спуштам, и за вакви соговорници и за вакви модератори..
Звездичка, ти ги кршиш правилата на форумот, за кои што нема проблем, бидејќи ти не си јас.
Во некоја друга пригода на некое друго место.....

Катрина, Јадранка Костова ти е извор на информации? Ајде, поголема си ти од нејзе.
Мене извор на информации ми е Основен Суд и Апелација.

И хипотетички да земеме дека 200 родиели се казнети, а сепак убедени дека ХПВ Вакцината е катастрофа невидена ( на времето имаше иницијатива на форумот,па од тоа остана замо И-то ) мислиш дека не би дале пари за казна ? Зарем ти за своето дете не би платила за здравје, макар и тоа да биде казна ?

Биг Систер, кога ке одлучиш да ме банираш, напрај го тоа, и така ги изгуби сите... Јас копија имам, а фејсбук е при рака... Едино нема да бидам првиот, а за жал сум еден од последните квалиететни корисници.... Звездичките и Катерините и понекоја нова залутана мајка ти останаа..

5 корисника прочитаа, за другите си ги чувам моите коментари за фејс. Овие де, цензурираните и избришаните....

Не научи дека форум не е диктатура на едно лице и неколку папучарки...
The administrator has disabled public write access.
Следниве корисници изразија благодарност: Snoopy

Ре: Како да се одбие вакцинирање? 17 Ное 2013 04:50 #245748

 • Zvezdicka
 • Zvezdicka's Avatar
 • Offline
 • senior
 • bow down you mortals ... She is here....
 • Теми: 1190
 • Thank you received: 616
 • Карма: 34
Stom site drugi metodi za preobratuvanje ke propadnat vedas se preminujva na navredi kako posleden nacin na komunikacija vo nadez deka mozebi ke uspees da gi nateras zvezdickite i katrinite i zalutanite majki da se cuvstvuvaat vinovni za izborot sto go napravile.
Za izborot koj voopsto ne e tvoja rabota i nikoj ne te pokanil da se vmesas.
Poentata koja sekoj pat promasuvas da ja vidis/svatis e deka si naporen bezobrazen navredliv i neobziren vo svoite obidi da dokazes deka si vo pravo.

Za mene ne si i nema da bides vo pravo. Ona so go gledam deka se slucuva so nevakcinirani deca vo edna internacionala sredina e strasno, nepotrebno i za mene e cista ne odgovornost na roditelite i treba da se kazni! Ti i tvoite deca ziveete seuste vo okolina so jak kolektiven imunitet.. no i toa ke se smeni dodeka maleckite porasnat. Ti posakuvam se najdobro i cuvaj si gi decata...
The administrator has disabled public write access.

Ре: Како да се одбие вакцинирање? 17 Ное 2013 09:58 #245752

 • Katrina
 • Katrina's Avatar
 • Offline
 • toddler
 • Теми: 210
 • Thank you received: 66
 • Карма: 0
Биг Систер, кога ке одлучиш да ме банираш, напрај го тоа, и така ги изгуби сите... Јас копија имам, а фејсбук е при рака...

5 корисника прочитаа, за другите си ги чувам моите коментари за фејс. Овие де, цензурираните и избришаните....
Ама признај не ти е предизвик да коментираш и да „дискутираш“ во затворени фејбук групи во кои сите како со евангелие се согласуваат и ако некој даде некоја критика веднаш бива избришан од групите. Јас пред една година бев вклучена во таа српската група и се наежував секој пат штом влезев какви неинформирани се вртат таму и какви дезинформации се шират.
Еднаш, само еднаш ставив линк за некоја информација и таа една Лилјана веднаш ме избриша.

Тука барем е отворен форум и сите имаат право ако не да учествуваат, барем да прочитаат, а не како во групите кои се затворени без никаква критичка мисла.
The administrator has disabled public write access.

Ре: Како да се одбие вакцинирање? 17 Ное 2013 15:31 #245754

 • yarre
 • yarre's Avatar
 • Offline
 • senior
 • Теми: 1082
 • Thank you received: 1001
 • Карма: 33
Не драга Karina,

Јас на темата дискутирам уште пред да постои фејсбук, или уште пред ти да одлучиш за твојата идна професија.
Групите на фејсбук ми е познато дека постојат, ама јас не почитувам фејсбук, како што не почитувам локал/ресторан со wireless.

Селективност при комуникација е она што ете тебе ти е јаката страна, со претрчување на јасни ставови за кои немаш коментар, било тука или во другите теми.

Имунитетот на крдото го објаснивме дека не постои, и дека е спакувана лага. Никаде не го видов твојот коментар за мојата јасна математика. Пред вистината и боговите молчат ?

Звездичка, мислам дека не вреди да го коментирам твојот стереотип, ставот за вакцини е влезен во твојот ДНК, па да те убедувам немам намера. Се надевам дека можеби некогаш ке размислиш различно, особено ако запознаеш родител со дете, кој има трајно оштетување од вакцина.
Последна промена: 17 Ное 2013 15:34 by yarre.
The administrator has disabled public write access.

Ре: Како да се одбие вакцинирање? 17 Ное 2013 16:43 #245756

 • Zvezdicka
 • Zvezdicka's Avatar
 • Offline
 • senior
 • bow down you mortals ... She is here....
 • Теми: 1190
 • Thank you received: 616
 • Карма: 34
Yarre takov roditel ne sum sretnala ama poznavam roditel koj ima dete so trajni posledici po zdravjeto predizvikani od ne vakciniranje....
The administrator has disabled public write access.

Ре: Како да се одбие вакцинирање? 17 Ное 2013 18:33 #245766

 • Big Sister
 • Big Sister's Avatar
 • Offline
 • Супер администратор
 • Soul Sister
 • Теми: 7934
 • Thank you received: 5653
 • Карма: 121
yarre wrote:
Биг Систер, кога ке одлучиш да ме банираш, напрај го тоа, и така ги изгуби сите... Јас копија имам, а фејсбук е при рака... Едино нема да бидам првиот, а за жал сум еден од последните квалиететни корисници.... Звездичките и Катерините и понекоја нова залутана мајка ти останаа..

5 корисника прочитаа, за другите си ги чувам моите коментари за фејс. Овие де, цензурираните и избришаните....

Не научи дека форум не е диктатура на едно лице и неколку папучарки...

Форум пропаѓа од такви како тебе што се убедени дека само една е вистината- нивната и кои во недостаток на аргументи и способност за дискусија веднаш почнуваат со напад на другите.
Таквите не ја сфаќаат суштината на форумот - дека е место за РАЗМЕНА на различни мислења и разговор низ пишани пораки, почитување на соговорниците и нивните мислења, со цел да се научи нешто ново...
пола од бришените пораки ти беа и ти се навреди кон мене и уредниците а и форумот (за кој гледам дека се заколна нема да идеш, ама пусто не бива) а другата половина ти се поплаки кон сите кои напишале нешто што не ти се допаѓа па бараш да се бришат.
видиш другите имаат доблест и јавно да се спротивстават и да ти кажат свое мислење, и да истрпат напад и твоја ниска навреда, за разлика од тебе кој секој пат го бираш копчето - Пријави - и плачеш дека си навреден и нападнат и тн.

Во право си само за едно - не требаше да те бришам нигде, требаше да ти стојат пораките (иако голем дел од нив беа без врска) па таман да можеа да те оценат сите каков „квалитетен“ соговорник си. Но сето тоа е правено со цел да има квалитетна дискусија од оние навистина квалитетни членови кои знаат да придонесат со своите ставови, познавања и мислења на било која тема, особено на вака чувствителна, за која беше направен и посебен подфорум. А не да правам од форумот вашар на кој ќе може секој да дојде и да се смее какви глупости чита.

Нејсе, ако повторно дојдеш овде и во било кој свој пост без причина ме споменеш и провоцираш (како што направи вчера и денес), еве јавно ти кажувам ќе бидеш баниран и првиот член чии пораки од форумот комплетно се избришани. и така си имаш копија за на фејсбук во некоја затворена група каде ти иде муабетот по мерак оти нема кој да ти каже спротивно мислење, а и да си ја избришеш од глава илузијата дека си еден од квалитетните.
па таман тогаш можда ја и тие пет папучарки (?) кои ги споменуваш ќе можеме на раат да дремеме овде.

ете тоа е моето последно јавно обраќање до тебе и одговор на глупите провокации.
„Кога ќе пораснам, ќе станам пилот на ракета и ќе те земам тебе, ќе те однесам гоооооре високо, да ги видиш ѕвездите и облачињата, што ги сакаш, за да ги допреш.„...
Последна промена: 17 Ное 2013 18:47 by Big Sister.
The administrator has disabled public write access.

Најново на форумот

 • No posts to display.