Добродојде, Гостин
Username: Лозинка: Secret Key Запомни ме

ТЕМА: Корисни линкови - ХПВ

Корисни линкови - ХПВ 05 Мај 2012 15:19 #197683

 • Big Sister
 • Big Sister's Avatar
 • Offline
 • Супер администратор
 • Soul Sister
 • Теми: 7934
 • Thank you received: 5653
 • Карма: 121
Овде може да се сместуваат корисни линкови во врска со иницијативата која се турка , кои се квалитетни и од сигурни проверени извори. Мој предлог е да не се пишува друго и да се коментира, туку само да се оставаат линковите со кусо објаснување за што се наменети.
„Кога ќе пораснам, ќе станам пилот на ракета и ќе те земам тебе, ќе те однесам гоооооре високо, да ги видиш ѕвездите и облачињата, што ги сакаш, за да ги допреш.„...
Последна промена: 05 Мај 2012 15:20 by Big Sister.
The administrator has disabled public write access.
Следниве корисници изразија благодарност: Meyo

Ре: За подобра информираност околу ХПВ вакцината 05 Мај 2012 16:41 #197694

 • Meyo
 • Meyo's Avatar
 • Offline
 • ВИП
 • Ex mama-Maja :)
 • Теми: 2261
 • Thank you received: 2819
 • Карма: 0
До денес, ефикасноста на HPV вакцини во спречување на рак на матката не е докажано, а ризициte остануваат да бидат допрво целосно оценувани.

- Тековно во светот се форсира ХПВ вакцинирање, практика која се чини дека ниту е оправдана со долгорочни здравствени бенефиции, ниту економски одржлива, ниту пак постои некаков доказ дека ХПВ вакцинација (дури и ако се докаже ефикасни против рак на матката) би ја намалила стапката на рак на матката подалеку од она што ПАП скрининг веќе го постигна.

- Кумулативно, листата на сериозни несакани реакции поврзани со ХПВ вакцинација во светот вклучуваат

смртни случаи, конвулзии, парестезија, парализа, Guillain-Barre синдромот (GBS), попречно миелит, парализа на лицето, синдром на хроничен замор, анафилакса, автоимуни заболувања, длабока венска тромбоза, белодробна емболии, и цервикални карциноми.

- Затоа што вакцинацијата со ХПВ програмата има глобална покриеност, на долгорочно, здравјет на многу жени може да биде загрозено бидејки се изложени на ризик против уште е непознати исходи од вакцината ниту пак бенефиции.

- Лекарите треба да донесат поригорозни базирани на докази медицински пристапи при анализата на оваа вакцина, со цел да се даде балансирана и објективна оценка на вакцината за ризиците и придобивките на нивните пациенти.

Дел од заклучоците на др Невролог Дејв Михалович

тука
When power of love overcomes the love of power, the world will know peace...
Последна промена: 05 Мај 2012 18:17 by Marge. Причина: Средување на линк
The administrator has disabled public write access.

Ре: За подобра информираност околу ХПВ вакцината 05 Мај 2012 16:48 #197695

 • Meyo
 • Meyo's Avatar
 • Offline
 • ВИП
 • Ex mama-Maja :)
 • Теми: 2261
 • Thank you received: 2819
 • Карма: 0
Начинот на кој ХПВ вакцини често се промовираат е многу дискутабилен. На жените им се тврди дека вакцината е превенција што не кореспондира со достапни знаења за оваа вакцина. На пример, додека водечките светски медицински власти наведуваат дека ХПВ вакцини се важен елемент во сингирот на терританје на рак на матката, превентивна алатка, клинички испитувања не покажуваат докази дека ХПВ вакцинацијата може да се заштити против рак на матката. Слично на тоа, спротивно на тврдењата дека грлото на матката е втор најчест рак кај жените низ целиот свет кое се покажува дека неможе да се толкува на тој нашин бидејки постојните податоци покажуваат дека ова се однесува само на земјите во развој. Во западниот свет грлото на матката е ретка болест со стапка на смртност кои се неколку пати пониска од стапката на пријавени сериозни несакани реакции (вклучувајќи смрт) од ХПВ вакцинација. Во иднина вакцинирачката политика треба да се придржуваат построго на базирана на докази медицина, и етичките упатства во однос на спроведувањето на информациите од знаењето.

линк
When power of love overcomes the love of power, the world will know peace...
Последна промена: 05 Мај 2012 18:18 by Marge.
The administrator has disabled public write access.

Ре: За подобра информираност околу ХПВ вакцината 05 Мај 2012 17:00 #197696

 • Meyo
 • Meyo's Avatar
 • Offline
 • ВИП
 • Ex mama-Maja :)
 • Теми: 2261
 • Thank you received: 2819
 • Карма: 0
Проблемот со оваа вакцина се лоцира и во лошата семантичка поставеност на афирмативната кампања. тоа е проблем кој може да ги збуни малите вакцинирани девојчиња дека се заштитени потполно од ХПВ и не би добиле никогаш Карцином.Хпв вакцината НЕ Е ВАКЦИНА рротив Рак на грло на матката, Таа е вакцина која е против одредени вируси кои се асмо 1,6 % од вкупните типови на ХПВ, но наводно пронајдени во 70% од случаите на цервикални канцери. Значи Хпв не штити од РАК, стити од 1 причинител на рак на грло на матката, додека па редовните пап тестови ШТИТАТ ОД СИТЕ ТИПОВИ НА РАК

еве превод на извадок од една исклучителна новинарска статија

Дали постојат начини да се намали ризикот од цервикален карцином на кој се подложни жените?

1. Скрининг: конвенционален третман на рана фаза на карцином на грлото на матката се уште е меѓу 95 и 100 проценти ефективен, кога има редовни ПАП тестови. Пап тестови не се достапни на околу 33 отсто од засегнатите жени. (Повеќе од 20 милиони жени немаат здравствено осигурување и се со помала веројатност да имаат редовни Пап тестови .Дали е попаметно да се инвестира во бесплатни пап тест отколку неиспитана имунизација, Но дали е подобро за сите?! (Вол Стрит проектира дека ќе има 4000000000 $ во годишни продажби за Gardasil).

2. Жени кои пушеле - или биле изложени на пасивно пушење за три или повеќе часа дневно - имаше речиси 3,42 пати поголема шанса за развој на абнормални промени на грлото на матката (Slattery 1989). Жените исто така може да го зголемат ризикот преку употреба на рекреативните дроги и алкохол.

3. Одржува силен имунолошки систем преку здрав начин на живот, како и да се вардат од потенцијално опасни вируси. Најголемиот дел од ХПВ типови се безопасни. И секако образование за практикување на безбеден секс.

пошироката статија ја има овде

на овој линк
When power of love overcomes the love of power, the world will know peace...
Последна промена: 05 Мај 2012 18:19 by Marge.
The administrator has disabled public write access.

Ре: Корисни линкови - ХПВ 05 Мај 2012 17:07 #197698

 • Meyo
 • Meyo's Avatar
 • Offline
 • ВИП
 • Ex mama-Maja :)
 • Теми: 2261
 • Thank you received: 2819
 • Карма: 0
fajl

64 страници прентација на сознанија врзани со женското здравје, ХПВ инфекцијата, ХПВ превенцијата. Одлична презентација и факти кои одат контра на оваа вакцина. Изработена од иститути и медицински установи
When power of love overcomes the love of power, the world will know peace...
Последна промена: 05 Мај 2012 19:17 by Big Sister.
The administrator has disabled public write access.
Следниве корисници изразија благодарност: biljann

Ре: Корисни линкови - ХПВ 11 Мар 2013 06:48 #234599

 • Frenky
 • Frenky's Avatar
 • Offline
 • Султанa
 • Теми: 4119
 • Thank you received: 3812
 • Карма: 95
Последна промена: 11 Мар 2013 06:48 by Frenky.
The administrator has disabled public write access.

Ре: Корисни линкови - ХПВ 13 Јун 2013 08:28 #241315

 • None-bt
 • None-bt's Avatar
 • Offline
 • senior
 • crazy family :-)
 • Теми: 1428
 • Thank you received: 922
 • Карма: 7
Девојчињата во Македонија и нивните родители имаат основно човеково право да бидат целосно информирани и за сите последици од ХПВ-вакцината пред да се одлучат да ја примат. Слепило и смрт се едни од тие. Но големо прашање е дали тогаш ќе сакаат да ја примат вакцината? Не е ни чудо зошто тогаш од таквата одговорност се бега и истата се пласира како задолжителна вакцина. Јас мојата ќерка сум ја раѓала со мака и додека е малолетна само јас како родител имам право да одлучувам што е добро, а што не за нејзиното здравје. Не ми паѓа ни на памет здравото тело на моето девојче да го инфицирам со ХП-вирусот, само за алчните фармации да си ги прават своите квазистатистики. Не, благодарам, мојата ќерка не е ваше опитно глувче. Контактирав неколку универзитетски лекари во Берлин и нивниот став беше идентичен: „Кога со вакцината ќе се отстранат од сообраќајот двата најстрашни ХП-вируси, тогаш не се знае што ќе се случи со преостанатите ХП-вируси и како тие тогаш ќе се однесуваат при новонастанатиот возен ред“.

За мене задолжителната ХПВ-вакцина само за девојчињата е дискриминирачка и во однос на полот. Се прашувам зошто секогаш се прават кампањи само за жените? Зошто не се прават и за мажите, кога постои, на пример, ХПВ-вакцина и за мажи. И не само тоа, туку постојат дури и четири научни студии дека најефикасниот начин да се заштити мажот, како преносител на ХПВ, и себеси и жената, е обрежувањето. Зошто, на пример, никој не прави кампања на оваа тема?

Министерството за здравство е должно да покаже етичка одговорност и уште еднаш да ја преиспита својата избрзана одлука ХПВ-вакцината да биде задолжителна. Во Германија, на пример, ниедна вакцина не е задолжителна и е право на слободен избор. Според германскиот закон, убодот со игла без лична согласност се смета за криминално дело.

Автор: Билјана Гарванлиева
Блокбастерот наречен ХПВ-вакцина
Последна промена: 13 Јун 2013 08:29 by None-bt.
The administrator has disabled public write access.
Следниве корисници изразија благодарност: anusska, betavitevit

Најново на форумот

 • No posts to display.