Добродојде, Гостин
Username: Лозинка: Secret Key Запомни ме
  • Страна:
  • 1
  • 2

ТЕМА: Риба

Риба 12 Сеп 2010 17:45 #50985

  • Kinky
  • Kinky's Avatar
  • Offline
  • senior
  • yummy mummy
  • Теми: 1804
  • Thank you received: 713
  • Карма: 371
Со рибата се почнува при крајот на првата година или со наполнети 12 месеци (не порано заради ризик од појава на алергија). Богата е со есенцијални масни киселини, фосфор, јод, калциум, флуор, магнезиум, цинк, селен, витамини А, Д и од Б групата, протеини... кои се важни за растот и развојот на децата, нивните заби, коски, видот, мозокот, нервниот систем, кожата, косата, за правилен метаболизам, за јакнење на имунитетот и кардио-васкуларниот систем.

Обично се почнува со бела риба, која е помалку масна (лист, ослич, бакалар, шкарпина...) а потоа со помасната плава риба (инчун, плавица, скуша, туна, сардела, лосос...) која содржи поголем процент на омега 3 масни киселини од белата.

Најдобар избор е секогаш свежата риба, потоа замрзнатата а на крајот рибата од конзерва.

Јас најчесто рибата ја печам во фолија 20-ина минути намачкана со маслиново масло, сок од лимон и лук, или ја варам исто толку време со кромид, магдонос и зеленчук по желба.
Mother is god in the eyes of a child.



"I believe in miracles, since you came along, you sexy thing..."
The administrator has disabled public write access.

Ре: Риба 13 Сеп 2010 00:08 #51053

  • Nebo
  • Nebo's Avatar
  • Offline
  • ВИП
  • Смејте се!!!
  • Теми: 1569
  • Thank you received: 700
  • Карма: 34
Син ми јаде риба од 10 месеци. Почнавме со бела, морска, свежа риба (живеевме на море).
Супер ги прифати кашите со риба, среќа немавме проблеми со алергии. Сега во Скопјево јаде пастрмка, татко ми ни набавува како искусен рибар :)

Секогаш ја варам рибата и ја комбинираме со зеленчук, компир или ориз. Не сум му дала печена зашто ручекот уште го јаде блендиран и нема потреба да печам сега за сега.
The administrator has disabled public write access.

Ре: Риба 13 Сеп 2010 13:36 #51200

  • Mirka
  • Mirka's Avatar
  • Offline
  • senior
  • Теми: 1447
  • Thank you received: 553
  • Карма: 6
Nie jademe riba od negde 9 ipol meseci , i mnogu ubavo ja prifati inace mu davam pastrmka ,bas sega posledniov pat mu zemav direkno od ribnik ,detevo moe koga ke namirisa deka ima riba se raduva kako cokolado da jade ince od skoro pocnav po dva pati nedelno da mu davam , mu ja varam so kromitce ,ili so kompir ili oriz i zelencuk sto imam pri raka.
The administrator has disabled public write access.

Ре: Риба 13 Сеп 2010 14:35 #51240

  • Sara
  • Sara's Avatar
  • Offline
  • toddler
  • Растеме и беснееме
  • Теми: 474
  • Thank you received: 185
  • Карма: 9
Јас не јадам риба, не ни приготвувам, ама пред некој ден свеки направи па ајде после темелно чистење му дадов мало парче пастрмка, ја исплука, и не ни сакаше ништо друго да проба после тоа, ах си викам ако е на мама да не сака риба....
The administrator has disabled public write access.

Ре: Риба 13 Сеп 2010 15:12 #51253

  • sonjicka
  • sonjicka's Avatar
И ние си јадеме риба. Имаме пробано пастрмка, лосос, ципура...се мислам за морски плодови уште.
Инаку да и ние обожаваме риба, минимум 2 пати неделно ја приготвувам. Повеќе печена ја правам отколку варена. И тоа со босилок зачинета.
The administrator has disabled public write access.

Ре: Риба 02 Окт 2010 05:03 #57211

  • Frenky
  • Frenky's Avatar
  • Offline
  • Султанa
  • Теми: 4118
  • Thank you received: 3811
  • Карма: 95
Kinky wrote:
Јас најчесто рибата ја печам во фолија 20-ина минути намачкана со маслиново масло, сок од лимон и лук, или ја варам исто толку време со кромид, магдонос и зеленчук по желба.

nemoja vaka da ja spremas.maslinovoto maslo e ladno cedeno i zatoa e mnogu zdravo.ako se podlozi na viskoka temp. gi gubi site svojstva i kako kapak na se,hemiskata reakcija sto se sozdava pri termicka obrabotka e mnogu stetna.a baska sto e skapo.isklucivo da se stava pri kraj na gotvenjeto. koristi si obicen zejtin.

a citav i na stariot forum za folijata a posle i guglav.i taa ne se preporacuva za gotvenje radi aluminiumot.ima gotvarska hartija.ili najbezbedna varijanta staklen sad so staklen kapak.
The administrator has disabled public write access.
Следниве корисници изразија благодарност: Kinky

Ре: Риба 15 Ное 2010 19:02 #72717

  • Roma
  • Roma's Avatar
  • Offline
  • toddler
  • Ex jema
  • Теми: 314
  • Thank you received: 148
  • Карма: 14
Педијатарот ни рече дека може да почнеме со риба, ама јас сепак уште малку ќе почекам. Сакам да ве прашам како ја спремате. Нас ни рече исклучиво варена бела морска риба. Дали ја варите посебно или заедно со зеленчукот? И каде може да се купи најубава риба?
Фала
The administrator has disabled public write access.

Ре: Риба 15 Ное 2010 20:35 #72756

  • Zvezdicka
  • Zvezdicka's Avatar
  • Offline
  • senior
  • bow down you mortals ... She is here....
  • Теми: 1190
  • Thank you received: 616
  • Карма: 34
Jas planiram da i dadam na Lena riba idnata nedela. So polni 8 pedijatarkata veli deka nema problem da se dade riba. Sega sum vo potraga po svezo parce pa ako ne najdam ke i dadam smrzana.

A so sto najcesto ja kombinirate ribata?
The administrator has disabled public write access.

Ре: Риба 15 Ное 2010 20:42 #72758

  • Bumba
  • Bumba's Avatar
  • Offline
  • toddler
  • marija1981
  • Теми: 344
  • Thank you received: 136
  • Карма: 4
И ние со 8 полни пробавме риба, ослич, не беше нешто воодушевен напротив почна да плука. Комбинирана беше со ориз и морков , еве може некој од вас ке ми даде идеја како подобро да му ја искомбинирам , планирам неделава да му дадам лосос - по мој вкус поубава риба , може и нему повише ќе му се допадне
The administrator has disabled public write access.

Ре: Риба 15 Ное 2010 20:44 #72761

  • Mirka
  • Mirka's Avatar
  • Offline
  • senior
  • Теми: 1447
  • Thank you received: 553
  • Карма: 6
Jas davam riba so polni 8 meseci i ja obozava, davam sveza pastrmka ja varam so kompir,morkov,kromid,patlidzan,piperka se sto imam pri raka stavam( samo ne go seckam zelencukot tuku cel za da ne ima nekoja koska od ribata , i od vodata cedam preku cedalka)
The administrator has disabled public write access.
Следниве корисници изразија благодарност: Bumba

Ре: Риба 15 Ное 2010 20:48 #72764

  • sandricka
  • sandricka's Avatar
  • Offline
  • toddler
  • Најсреќна мама
  • Теми: 371
  • Thank you received: 135
  • Карма: 10
Свежа риба носат секој вторник и петок во Веро. Мислам дека тие денови исто носат и во Tinex.
The administrator has disabled public write access.

Ре: Риба 16 Ное 2010 00:45 #72817

  • Zvezdicka
  • Zvezdicka's Avatar
  • Offline
  • senior
  • bow down you mortals ... She is here....
  • Теми: 1190
  • Thank you received: 616
  • Карма: 34
Sandricka fala za sovtot ama jas ne ziveam vo Makedonija :) ke morma da se rasprasam ovde vo okolinava kade ima sveza riba. Mislam da pocnam so pastramka pa da prodolzime so losos.
Prva ideja mi e da ja kombiniram so kompir i magdonosce malku. Ne bi sakala da ja mesam so mnogu zelencuk za da se navikne na vkusot.

edno prasanje samo.. mozam li ribata na parea da ja prigotvuvam?
Последна промена: 16 Ное 2010 00:48 by Zvezdicka.
The administrator has disabled public write access.

Ре: Риба 16 Ное 2010 02:15 #72840

  • Frenky
  • Frenky's Avatar
  • Offline
  • Султанa
  • Теми: 4118
  • Thank you received: 3811
  • Карма: 95
Zvezdicka wrote:
edno prasanje samo.. mozam li ribata na parea da ja prigotvuvam?

nema podobar nacin za spremanje na hrana,pogotovo riba.
Последна промена: 16 Ное 2010 04:14 by Big Sister. Причина: citat
The administrator has disabled public write access.

Ре: Риба 16 Ное 2010 03:15 #72860

  • Zvezdicka
  • Zvezdicka's Avatar
  • Offline
  • senior
  • bow down you mortals ... She is here....
  • Теми: 1190
  • Thank you received: 616
  • Карма: 34
Mama Vase jas se na lena i gotvam na parea samommesoto do sega sum go varela vo voda posto ne bev sigurna dali moze na parea i kakvo ke ispadne.
Ako velis deka ribata ke bide vkusna i na parea gotvena togas ke probam taka da ja spremam - posle ke i dodadam maslinovo maslo i sol.
The administrator has disabled public write access.

Ре: Риба 16 Ное 2010 17:23 #73159

  • Fairy
  • Fairy's Avatar
  • Offline
  • Супер модератор
  • ex MonaLisa
  • Теми: 2188
  • Thank you received: 822
  • Карма: 11
zvezdicka, super e ribata spremena na parea, mozes magdpnos da i stavis vnatre, a koga ke potporasnete i lukce. Jas do pred nekoe vreme na Metodija mu ja spremav taka, a sega ja pecam vo rerna isto taka mnogu e vkusna.
The administrator has disabled public write access.

Ре: Риба 16 Ное 2010 17:41 #73168

  • Mirka
  • Mirka's Avatar
  • Offline
  • senior
  • Теми: 1447
  • Thank you received: 553
  • Карма: 6
Aj kazete mi kakva riba smeam da mu davam jas do sega samo pastrmka sum mu davala i kazete mi kako ja spremate vo relna.
The administrator has disabled public write access.

Ре: Риба 16 Ное 2010 19:13 #73207

  • Fairy
  • Fairy's Avatar
  • Offline
  • Супер модератор
  • ex MonaLisa
  • Теми: 2188
  • Thank you received: 822
  • Карма: 11
Jas pocnav da mu davam morska riba pred eden mesec i toa so mnogu malku maslence i biber odgozgora ja stavam da se peci vo rerna. I trebaat otprilika 20 min.
Pastrmkata ke ja napolnam so magdonos, seckano lukce, malku sol i biber, odozgora maslence i ja pecam isto vo rerna. Ne ja zavitkuvam vo folija i isto i trebaat okolu 20 min.
The administrator has disabled public write access.

Ре: Риба 17 Ное 2010 18:31 #73583

  • Cize
  • Cize's Avatar
  • Offline
  • teenager
  • Mama_i_Martin undercover
  • Теми: 773
  • Thank you received: 742
  • Карма: 12
HIPP imaat kasicki za posle 4 mesec koi sodrzat riba, potocno losos. Jas ne sum mu davala na maloto seuste, on ne gi ni jade kupeckite kasicki, ama ocigledno moze...
The administrator has disabled public write access.

Ре: Риба 17 Ное 2010 19:27 #73610

  • Frenky
  • Frenky's Avatar
  • Offline
  • Султанa
  • Теми: 4118
  • Thank you received: 3811
  • Карма: 95
Mirka wrote:
Aj kazete mi kakva riba smeam da mu davam jas do sega samo pastrmka sum mu davala i kazete mi kako ja spremate vo relna.

losos obavezno.lovrak,cipura,beli morski nemaat mnogu koski lesno se cistat.a i mnogu se povkusni od pastrmkata.
jas gi pravam vo vatrostalen staklen sad so kapak.stavam zelencuk i zacini na kraj maslinovo malku mada mislam deka nema potrba.
The administrator has disabled public write access.
Следниве корисници изразија благодарност: Mirka

Ре: Риба 17 Ное 2010 19:32 #73613

  • Mirka
  • Mirka's Avatar
  • Offline
  • senior
  • Теми: 1447
  • Thank you received: 553
  • Карма: 6
Mama Vase wrote:
Mirka wrote:
Aj kazete mi kakva riba smeam da mu davam jas do sega samo pastrmka sum mu davala i kazete mi kako ja spremate vo relna.

losos obavezno.lovrak,cipura,beli morski nemaat mnogu koski lesno se cistat.a i mnogu se povkusni od pastrmkata.
jas gi pravam vo vatrostalen staklen sad so kapak.stavam zelencuk i zacini na kraj maslinovo malku mada mislam deka nema potrba.


Mama Vase dali stavas vodicka vo sadot ili samo taka vikam da ne se zalepi ribata?
The administrator has disabled public write access.

Ре: Риба 17 Ное 2010 19:35 #73615

  • Frenky
  • Frenky's Avatar
  • Offline
  • Султанa
  • Теми: 4118
  • Thank you received: 3811
  • Карма: 95
go mackam dnoto so malku puter,voda ne stavam zosto si pusta samata riba.pogotovo lososot bidejki e mnogu mrsen.ama i da stavis malku nema steta.
The administrator has disabled public write access.
Следниве корисници изразија благодарност: Mirka

Ре: Риба 18 Ное 2010 04:06 #73886

  • Bube
  • Bube's Avatar
  • Offline
  • new born
  • Теми: 94
  • Thank you received: 17
  • Карма: 0
Ние јадеме лосос минимум еднаш неделно. Ако начекаме свеж супер, ако не, замрзнат.
Сакам да пробам да и дадам и пастрмка, не сум побарала до сега.
Каде може да најдам убава, свежа?
И како ја подготвувате рибата на пареа? Јас до сега така не сум ја правела. Само ја печам.
Mama Vase wrote:
...maslinovoto maslo e ladno cedeno i zatoa e mnogu zdravo.ako se podlozi na viskoka temp. gi gubi site svojstva i kako kapak na se,hemiskata reakcija sto se sozdava pri termicka obrabotka e mnogu stetna...

Ме исплаши :ohmy: Од кога почнав со дохрана за моево ѕверче употребувам само маслинов ладно цеден зејтин, обичен скоро и да не купувам. Знаев дека губи нешто од својствата, ама не и дека е штетен. Не сум побарала нешто по нетов за ова, некако си мислев дека нема шанса да е поштетен од обичниот. Се изнервирав, кај толку пари фрлам, па уште штетен :zid;
Последна промена: 18 Ное 2010 04:38 by bubamara.
The administrator has disabled public write access.

Ре: Риба 18 Ное 2010 04:37 #73902

  • bubamara
  • bubamara's Avatar
  • Offline
  • senior
  • Happy mama!
  • Теми: 2461
  • Thank you received: 1233
  • Карма: 102
Mirka wrote:
Aj kazete mi kakva riba smeam da mu davam jas do sega samo pastrmka sum mu davala i kazete mi kako ja spremate vo relna.
Јана обожава пастрмка, додуша сака и ослич многу.
Конкретно пастрмката ја јаде многу често, и зимам од Тинекс, знам кој денови им е свежа и од каде ја носат, има еден чиче све ни кажува и ни ја чисти спремна за готвење. Јас и ја посипувам со малку маслиново масло, ставам зачини по вкус и ја посолувам, ја ставам во фолија и во загреана рерна и толку е целата процедура. Рибата е превкусна, а многу едноставно спремена.

ЕДИТ-Бубе, еве јас не го видов прашањето, а баш за тоа пишав, ние ја зимаме од Супер Тинекс конкретно тој кај Годел, ја носат во среда или четврток, од кичевски рибник. Пастрмката е сон.
Последна промена: 18 Ное 2010 04:41 by bubamara.
The administrator has disabled public write access.
Следниве корисници изразија благодарност: Bube, Mirka

Ре: Риба 18 Ное 2010 04:44 #73906

  • Majsi
  • Majsi's Avatar
  • Offline
  • Администратор
  • Теми: 5139
  • Thank you received: 2408
  • Карма: 111
Mama Vase wrote:
Kinky wrote:
Јас најчесто рибата ја печам во фолија 20-ина минути намачкана со маслиново масло, сок од лимон и лук, или ја варам исто толку време со кромид, магдонос и зеленчук по желба.

nemoja vaka da ja spremas.maslinovoto maslo e ladno cedeno i zatoa e mnogu zdravo.ako se podlozi na viskoka temp. gi gubi site svojstva i kako kapak na se,hemiskata reakcija sto se sozdava pri termicka obrabotka e mnogu stetna.a baska sto e skapo.isklucivo da se stava pri kraj na gotvenjeto. koristi si obicen zejtin.

a citav i na stariot forum za folijata a posle i guglav.i taa ne se preporacuva za gotvenje radi aluminiumot.ima gotvarska hartija.ili najbezbedna varijanta staklen sad so staklen kapak.

Bubamarce, go citirav ova zosto citam i ti isto stavas maslinovo maslo i peces vo folija, pa da ja znaes stetnosta od folijata. I jas ova go nemav poima, ama ete se ke se nauci covek :)
trtlata na mamika
The administrator has disabled public write access.

Ре: Риба 18 Ное 2010 04:49 #73911

  • bubamara
  • bubamara's Avatar
  • Offline
  • senior
  • Happy mama!
  • Теми: 2461
  • Thank you received: 1233
  • Карма: 102
Фала ти Мајси:)
Туку јас искрено веќе немам сили да се отповарувам дали и ова било штетно. Затоа што веќе како гледам све е штетно. Едноставно и за фолијата не можам да се оптоварувам. Мене ми е многу вкусна, на Јана уште повкусна и поголем проблем ќе направам ако ја спремам на начин на кој нема да ја јаде, вака барем знам дека ја обожава :)
The administrator has disabled public write access.
  • Страна:
  • 1
  • 2