Добродојде, Гостин
Username: Лозинка: Secret Key Запомни ме

ТЕМА: Палеонтологија-фосили, еволуција

Палеонтологија-фосили, еволуција 27 Авг 2011 13:16 #150635

 • Fairy
 • Fairy's Avatar
 • Offline
 • Супер модератор
 • ex MonaLisa
 • Теми: 2188
 • Thank you received: 822
 • Карма: 11
Фосили ја редефинираат историјата на цицачите
Неговото тело било само неколку сантиметри во должина. Неговите нозе укажуваат дека често брзо се движел на дрвјата

Едн мал, 160 милиони години стар кинески фосил има нешто важно да се каже за појавата на цицачите на Земјата.

Ова слично на глусец суштество е најраниот познат пример на некое животно чиј вид еволуирал за да може да им обезбеди храна за своите неродени малечки преку плацентата.
Неговите карактеристики јасно го одвојуваат од дво утробен цицачи- торбари, кои развиле многу различна репродуктивна стратегија.

Откритието го враќа поназад датумот кога двете групи ги зазеле своите одделни линии, објавува Nature magazine.

Списанието објави статија напишана од страна на тим палеонтолози предводена од Zhe-Xi Luo од Карнеги Природонаучниот музеј, Питсбург, САД.

Таму се опишуваат фосилние остатоци на животино откопано во Кина североисточно Liaoning покраината, која е позната по многу прекрасни фосили во последниве години.
Новиот примерок, кој научниците го нарекоа Juramaia sinensis , укажува на многу клучни карактеристики на одамна изумрен организам, вклучувајќи го неговиот череп и па дури и примероци од неговите меки ткива, како што е крзното.

Но, што е најважно, фосилот Juramaia исто така го има комплетен сет забите и коските на предните „раце„.

Неговата структура на рацете сугерира дека е способен алпинист

Токму овие делови им овозможија на палеонтолозите да го класифицираат суштество меѓу eutherians, или како што ние почесто би рекле како плацентата цицачи, за разлика од metatherians, чии потомци се торбари како кенгури.

"Забите на Juramaia ги покажуваат ги сите типичен eutherian стоматолошки карактеристики", објаснува д-р Луо.

"Поточно, плацентата цицачите имаат три катници, а пет premolars. (забите помеѓу катниците и предните заби) Ова е во спротивност со торбарите кои се карактеризираат со четири катници и три premolars.( (забите помеѓу катниците и предните заби)

"Други детали, разликата во забите на Juramaia ни овозможи да го идентификуваме како припадник на плацентата цицачи лозата. Покрај тоа, „рацете„ и коски од зглобовите покажаа некои карактеристики на плацентата цицачи, тие целосно не постојат како важена дијагностичка карактеристика кај metatherians-торбарите", изјави тој за BBC News.

Но Liaoning примерокот е особено значаен, бидејќи тоа значи дека фосилните записи сега се појасни бидејќи од генетски истражувања се укажува за време кога имало појава на различни лози на цицачи.

ДНК испитувањата покажаа дека плацентата цицачи се појавиле многу порано од претходните најстарите познати фосилни на плацентата цицачи – животното кое се нарекува Eomaia, кое живеело пред 125 милиони години.
Juramaia се појавува во Јура Период на Земјината историја што кореспондира со генетиката.

Денес, 90% од сите цицачи, кои ги вклучуваат и луѓето се разбира, се плацента цицаци.
Знаејќи го времето на поделбата од торбари е од фундаментално значење за разбирањето на целосната приказна за еволуцијата на цицачите.

Друг интересен аспект на откритието е она што фосилите може да ни кажат за начинот на живот на раните плацента цицаци, и се чини дека тие се прилично вешти во качување.
"Juramaia е цицач кој се хранел исклучиво со инсекти. Тежел околу 15 -17 грама, повеќе или помалку со големина на глучец", вели д-р Луо.

"Its hand structure suggests that it was a capable climber. So we interpreted it to be a tree-climbing insectivorous mammal hunting insects for living," the Carnegie Museum researcher told BBC News.

"Неговата структура на раката сугерира дека е способен алпинист. Па ние тоа го толкуваме дека се качувал на дрва, цицац кој ловел инсекти за да преживее", изјавил истражувац од од Карнеги музејот за BBC News.
Извој
Последна промена: 27 Авг 2011 13:16 by Fairy.
The administrator has disabled public write access.
Следниве корисници изразија благодарност: Big Sister, Frogy

Ре: Палеонтологија-фосили, еволуција 14 Мар 2013 12:03 #234884

 • Fairy
 • Fairy's Avatar
 • Offline
 • Супер модератор
 • ex MonaLisa
 • Теми: 2188
 • Thank you received: 822
 • Карма: 11
Адам се родил пред 340.000 години


Маж од Јужна Каролина имал специфичен Y хромозом што открива нови информации за потеклото на нашиот вид

Извесен Алберт Пери ја носи тајната на човештвото во неговиот ДНК: имал Y хромозом толку единствен, што открил нови информации за потеклото на нашиот вид и покажал дека првиот заеднички машки предок од нашиот вид по машка линија е двапати постар отколу што сме мислеле. Периевата машка линија одвоена е од сите други пред околу 338.000 години.

Пери, кој неодамна почина, бил Афроамериканец кој живеел во Јужна Каролина. Пред неколку години, една од неговите роднини поднесе до компанијата „Семејно стебло“ примерок од неговата ДНК на анализа за да ги пронајдат нивните корени.

Стотици илјади луѓе денес го тестираат својот ДНК. Податоците од тие анализи покажале дека сите мажи добиле свој Y хромозом од зедничкиот машки предок, а тој „генетски“ Адам живеел пред меѓу 60.000 и 140.000 години.

Сите мажи, освен Пери. Кога техничарите од „Семејното стебло“ се обиделе да го сместат Y хромозомот на неговото семејно стебло, едноставно не можеле. Неговиот Y хромозом не е сличен со ниту еден до сега анализираните.

Мајкл Хамер, генетичар од Универзитетот Аризона во Тусон, слушнал за невообичаениот хромозом на Пери и направил нови истражувања. Неговиот тим открил нешто посебно: Пери не потекнува од генетскиот Адам. Поточно, неговиот Х хромозом бил толку различен што најверојатно неговата машка линија е одвоена од сите други пред околу 338.000 години.

- Стеблото на Y хромозомот е многу постаро отколку што мислевме, рече Крис Тајлер-Смит од Институтот во Хинксон во Велика Британија, кој не учествувал во споменатата студија.

Истражувајќи го подлабоко тимор на Хамер ја испитал африканската база на податоци од близу шест илјади Y хромозоми и пронајде сличности меѓу Периевиот и примерокот земен од 11 мажи од кои сите живеат во селото Мбо во Камерун. Тоа може да укажува на местото од каде во Африка потекнуваат претците на Пери.

Првите фосили од анатомски современиот човек стари се само 195.000 години, што значи дека линијата на хромозомот Y на Пери се одвоила од остатокот на човештвото долго пред да се појави нашиот вид.

Какви се импликациите? Една можност е хормозомот Y на Пери можеби е наследен од древна човекова популација која исчезнала. Доколку се работи за тоа, тогаш значи дека некое време во текот на последните 195.000 години, анатомски модерниот човек се вкрстил со древните африкански луѓе. Постојат и докази кои одат во корист на ова сценарио. Во 2011 година истражувачите испитале човечки фосили од нигериското наоѓалиште Иво Елеру. Фосилите покажале чудна мешавина на древни и модерни суштества.

- Селото во Камерун со необичаен генетски потпис се наоѓа токму на границата со Нигерија, а Иво Елеру не е многу оддалечено, рече Хамер.

Крис Стрингер од Природнонаучниот музеј во Лондон, бил вклучен во истражувањето на Иво Елеру. Тој вели дека новите резултати за Y хромозомите укажуваат на потребата за добивање на нови генетски податоци од модерните субсахарски Африканци.

- Најстарите познати човечки фосили и на Западна Африка во Иво Елеру и во Централна Африка во Ишанга (Демократска Република Конго) имаат неочекувано стари карактеристики, така што изгледа имааме многу покомплексно сценарио на еволуцијата на модерниот човек во Африка, рече Стрингер.

Извор
The administrator has disabled public write access.

Најново на форумот

 • No posts to display.