Добродојде, Гостин
Username: Лозинка: Secret Key Запомни ме

ТЕМА: Печурки

Печурки 28 Фев 2011 17:41 #117907

  • Vasidora
  • Vasidora's Avatar
  • Offline
  • senior
  • Теми: 1178
  • Thank you received: 400
Јас полнетите печурки ги правам само со кашкавал и тоа ајдамер.

Ја отстрануваш дршката, ги миеш печурките, и ги редиш во плекче. Во вдлабнатината што останала полниш коцка кашкавал и ги ставаш во загреана релна на 200 или 180 едни 8-10 мин. Вадиш и кркаш, превкусно е

Може и салама да ставиш плус, јас бидејки не јадам салама, не ставам. Тогаш може ке треба бекоја минута плус во релна да се пече.
The administrator has disabled public write access.

Ре: Ми треба рецепта 28 Фев 2011 17:54 #117911

  • ljubica78
  • ljubica78's Avatar
  • Offline
  • junior
  • Теми: 695
  • Thank you received: 168
Na istiot nacin moze i so sirenje.origano i kecap :OK:
The administrator has disabled public write access.

Ре: Ми треба рецепта 28 Фев 2011 18:13 #117915

  • Molly
  • Molly's Avatar
  • Offline
  • senior
  • Теми: 2294
  • Thank you received: 1512
Полнети печурки исто така се убави со павлака, кашкавал и сусам или пак со пармезан и пршут.
Или пак буковка или вргањ ги пропржувам со малку путр/ зејтин додавам малку лукче иситнето, бибер, сол, кратко се пропржува 3-4 мин пред да ги тргнам од оган додавам балсамико оцет лажичка, две.
The administrator has disabled public write access.

Ре: Ми треба рецепта 20 Ное 2012 06:26 #222108

  • Big Sister
  • Big Sister's Avatar
  • Offline
  • Супер администратор
  • Soul Sister
  • Теми: 7860
  • Thank you received: 5646
Еве две превкусни рецепти со печурки. Ги имам пробано готови, ги немам готвено, затоа гарантирам за вкусот :kez:

Полнети печурки
Состојки:
- 10 свежи шампињони, средни,
- 150 г кравјо сирење,
- 150 г шунка,
- китка магдонос,
- 2 јајца,
- брашно,
- лебни трошки,
- сол и црн пипер,

Приготвување:
Шампињоните измијте ги, извадете им ја дршката и исечкајте ја ситно. Сирењето издробете го и ставете го во еден сад. Исечкајте ја шунката на коцки и додајте ја во сирење и сечканите дршки од печурки. Магдоносот убаво измијте го исечкајте го ситно и додајте го во садот со сирење. Измешајте да се распоредат состојките убаво. Земајте од печурките една по една и полнете ги со смесата, така да преминува над капата. Потоа земете друга капа од печурка, ставете ја одозгора и притиснете да се залепи. Можете по потреба да ги закачите со чепкалки. Валкајте ги во брашно, јајце, презла и пржете ги во загреано масло. Оставете кратко да се исцедат од вишокот масло, па ако сте употребиле чепкалки отстранете ги пред послужување.

Ќофтиња со печурки
Состојки:
- 500 г мелено месо за ќофтиња,
- 5 големи печурки шампињони,
- 2-3 главици кромид,
- 5 ленти сечкана сланина,
- 10 лажици реднан кашкавал,
- 10 резанка кашкавал,
- сол и црн пипер

Приготвување:
Од печурките извадете го средниот дел (дршката) и исечкајте ги ситно. Во сад на масло пропржете го сечканиот кромид. Додајте ги сечканите дршки од печурката и пржете додека омекнат. Зачинете со сол по вкус, па додајте ја ситно сечканата сланина. Пржете кратко и тргнете го сдаот на страна. Во ова додајте го ренданиот кашкавал и измешајте. Ако има потреба зачинете со уште сол и црн пипер. Наполнете ја секоја печурка со смесата, потоа земете од месото околу 100 грама и завиткајте ја секоја печурка, само во горниот дел оставете отворен дел. Поклопете со резанката кашкавал. Наредете ги во плех подмачкан со малку масло. Нека се печат додека се стопи кашкавалот и месото добие убава кафеава боја.
„Кога ќе пораснам, ќе станам пилот на ракета и ќе те земам тебе, ќе те однесам гоооооре високо, да ги видиш ѕвездите и облачињата, што ги сакаш, за да ги допреш.„...
The administrator has disabled public write access.

Ре: Печурки 20 Ное 2012 07:30 #222130

  • iva.siskova
  • iva.siskova's Avatar
  • Offline
  • junior
  • Теми: 562
  • Thank you received: 70
Pa gi pravev po ovoj recept na Vasidora samo so feta i mn voda mi pustija vo tavceto za pecenje :angry:
The administrator has disabled public write access.

Ре: Печурки 24 Ное 2012 08:18 #222785

  • Vasidora
  • Vasidora's Avatar
  • Offline
  • senior
  • Теми: 1178
  • Thank you received: 400
iva, нормално е печурките да пуштат вода, ништо не им е, само ке ги извадиш од плехот за послужување во друг сад. Или има друга финта, ке ги правиш во најголемиот плех што го имаш, вода секако ке пуштат но ќе се распредели на поголема површина и побрзо ке испари во релната.
The administrator has disabled public write access.

Ре: Печурки 21 Ное 2014 14:22 #253035

  • Big Sister
  • Big Sister's Avatar
  • Offline
  • Супер администратор
  • Soul Sister
  • Теми: 7860
  • Thank you received: 5646
Imam vrganj, koj inaku mi e omilena pecurka, a nemam ideja kako da go zgotvam. ... predlozi?
„Кога ќе пораснам, ќе станам пилот на ракета и ќе те земам тебе, ќе те однесам гоооооре високо, да ги видиш ѕвездите и облачињата, што ги сакаш, за да ги допреш.„...
The administrator has disabled public write access.

Ре: Печурки 24 Ное 2014 15:01 #253066

  • mamicka
  • mamicka's Avatar
  • Offline
  • teenager
  • :)
  • Теми: 952
  • Thank you received: 337
Jas go sakam isprzen so kromidce i na kraj se dodava kiselo mleko, se odokativno, a mnogu vkusno
The administrator has disabled public write access.

Ре: Печурки 02 Јан 2015 19:27 #253323

  • Fairy
  • Fairy's Avatar
  • Offline
  • Супер модератор
  • ex MonaLisa
  • Теми: 2188
  • Thank you received: 822
Ajde domakinki help. Imam svezi sampinjoni ama ne znam sto so niv. Spodelete nekoj recept za salata ili interesen sos za pasta pls :)
The administrator has disabled public write access.

Ре: Печурки 02 Јан 2015 21:05 #253325

  • Elka
  • Elka's Avatar
  • Offline
  • senior
  • Some people feel the rain, others just get wet.
  • Теми: 1480
  • Thank you received: 727
Ne znam kakvi pecurki imas ama jas so sampinjoni pravam vakva salata:
Pecurkite seckani na tenki parcinja proprzeni na puter sshe mesaat so kiseli krastavicki sitno seckan luk I kicela pavlaka ( moze I 1 lazica majonez da stavis po zelba). Zacini po vkus, jas stavam vegeta, biber I origano. Mnogu e lesna I vkusna.
Nije vazno koliko smo puta dahnuli dah, vaznije je koliko smo puta ostali bez daha - Dino Merlin
The administrator has disabled public write access.

Најново на форумот

  • No posts to display.