Добродојде, Гостин
Username: Лозинка: Secret Key Запомни ме

ТЕМА: Фондан за торта

Фондан за торта 13 Јан 2011 14:34 #101507

  • sanja83
  • sanja83's Avatar
  • Offline
  • new born
  • Теми: 69
  • Thank you received: 8
  • Карма: 1
Дали знаете каде можам да купам фондан за украсување на торта и дали се продава во боја или бојата дополнително се става во фонданот?
The administrator has disabled public write access.

Ре: Фондан за торта 28 Јан 2011 01:58 #106728

  • baby29
  • baby29's Avatar
  • Offline
  • new born
  • Теми: 58
  • Thank you received: 49
  • Карма: 8
Eve ke ti dadam domasen recept za fondan pa mozes da go prigotvuvas sama.Potrebno 1kese zelatin vo prav,50ml.ladna voda za zelatinot,20ml voda za fruktoza,100gr.fruktoza ili dekstroza(ovosen seker)1 golema lazica glicerin se kupuva vo apteka,900 gr seker vo prav.Zelatinot se preliva so voda i seostav da nadojde,fruktozata se stava vo tendzere se preliva so voda i se stava na ogan da se istopi,se mesa celo vreme dodeka da zovrie i taka da vrie nekoi 30sekindi potoa se trga od ogan se dodava glicerinot i nabubreniot zelatin seto toa se mesa.Vo poseben sad se stava 500-600 gr.seker vo prav i od stopeniot seker i postepeno se dodava pav seker se stava na rabotnata masa i se mesi so ostanatiot stopen seker i taka se mesi fondan.Taka podgotveniot fondan se ostava 30.min. da otstoi na rabotna masa da se izladi potoa se stava vo kese i najdobro e da se iskoristi vo slednite 2-3 dena bidejki togas e najlesno da se raboti fondanot moze i da go bois so razni prehrambeni boi.
The administrator has disabled public write access.
Следниве корисници изразија благодарност: sole, Unna, sneki

Ре: Фондан за торта 28 Јан 2011 04:19 #106742

  • Elijana
  • Elijana's Avatar
  • Offline
  • senior
  • Теми: 1717
  • Thank you received: 350
  • Карма: 12

Eve jas da go potkrepam so video receptot koj go navede baby29 :poimnemam:


Среќата е единствена работа која се множи кога се дели :-)
The administrator has disabled public write access.
Следниве корисници изразија благодарност: Unna

Ре: Фондан за торта 30 Јул 2011 04:19 #146429

  • bart
  • bart's Avatar
  • Offline
  • senior
  • Теми: 2895
  • Thank you received: 1855
  • Карма: 1
Оваа рецепта за фондан ја има на www.minjinakuhinjica.com како и други совети за тоа што и како се прави. Јас си купив декстроза, фруктоза и глицерин. Сега ќе одам да купам и бои, па сакам пробно да направам. На самиот сајт има и слики како инспирација, со опис на начинот на правење. Викендов ќе се испробам да видам колку ќе бидам успешна во тоа.
Idem...padnem...ustanem...popravim krunu...i nastavim dalje
Idem...padnem...ustanem...je*em mater onom ko me gurnuo...i nastavim dalje
The administrator has disabled public write access.

Ре: Фондан за торта 30 Јул 2011 05:26 #146439

  • Tedi
  • Tedi's Avatar
Gotov fondan za torta imas na Bitpazar vo edna prodavnica za takvi dekoracii za torti.Milam deka se vikasew Obelisk ili taka nesto se naoga na glavnata ulica od stranata na fakultetite ama malce podole kaj avtobuskata stanica. Fondanot kilo bese okolu 500 den, mozes i pola kilo da zemes
The administrator has disabled public write access.

Ре: Фондан за торта 30 Јул 2011 07:34 #146453

  • bart
  • bart's Avatar
  • Offline
  • senior
  • Теми: 2895
  • Thank you received: 1855
  • Карма: 1
Да, знам, сега бев таму. Продавницата се вика Оверлукс или беше Оверлекс. Цената на фонданот е 250 денари мислам пола кило, ама по тоа што го гледав и прочитав на интернет овој домашен правен фондан ми изгледа многу подобар, а и бааги поефтино. Купив и бои. Едвај најдов, имаше само таму. Порано имаше едно дуќанче на плоштат каде што продаваа такви работи, ама веќе не постои. Имаше и кај црквата Св.Димитрија, ама и тоа го затвориле, а во Макси Д најдов само зелена боја. Пола град го свртев за тие бои.
Idem...padnem...ustanem...popravim krunu...i nastavim dalje
Idem...padnem...ustanem...je*em mater onom ko me gurnuo...i nastavim dalje
The administrator has disabled public write access.

Ре: Фондан за торта 01 Авг 2011 02:47 #146573

  • milicka
  • milicka's Avatar
  • Offline
  • toddler
  • Теми: 266
  • Thank you received: 175
  • Карма: 3
boi i site drugi takvi raboti sto gi nema nikade gi ima vo edna mala prodavnicka karsi bit pazar, ne znam kade e najtocno ama bas doaga karsi, pozadi avtobuskata.

duri imaat i chocalate chips - sto nema nikade...
The administrator has disabled public write access.

Ре: Фондан за торта 01 Авг 2011 03:20 #146577

  • Dolphin
  • Dolphin's Avatar
  • Offline
  • senior
  • Теми: 2792
  • Thank you received: 645
  • Карма: 26
da doobjasnam , vednas do prodavnicata na Struzanka e i ima se i sesto
Молам , се' што не ме засега , нека ме одмине :)
The administrator has disabled public write access.

Ре: Фондан за торта 01 Авг 2011 05:07 #146585

  • bart
  • bart's Avatar
  • Offline
  • senior
  • Теми: 2895
  • Thank you received: 1855
  • Карма: 1
Мислите на Оверлекс, мало дуќанче помеѓу автобуските карши Бит пазар или станува збор за некоја друга продавница? Таа продавница ја знам. Во саботата бев таму и немаше во моментот баш избор на бои. Вчера во СП кај Расадник најдов дури и црна боја. Треба уште во Веро да проверам како стојат со такви работи.
Idem...padnem...ustanem...popravim krunu...i nastavim dalje
Idem...padnem...ustanem...je*em mater onom ko me gurnuo...i nastavim dalje
Последна промена: 01 Авг 2011 05:10 by bart.
The administrator has disabled public write access.

Ре: Фондан за торта 01 Авг 2011 15:31 #146680

  • bart
  • bart's Avatar
  • Offline
  • senior
  • Теми: 2895
  • Thank you received: 1855
  • Карма: 1
Сега само што го направив фонданот по оваа рецепта. Изгледа фантастично. Го правев како „генерална проба“, затоа што треба да правам торта за роденден на внука ми, па не сакам тогаш прв пат нешто да се зезнам. Обоив и дел од него да видам како изгледа со бои и како се работи. Буквално е како пластелин, можеш да правиш што сакаш, само треба малку фантазија. Супер е, ептен ми прави ќеиф, а и боите се баш онака јаки.
Idem...padnem...ustanem...popravim krunu...i nastavim dalje
Idem...padnem...ustanem...je*em mater onom ko me gurnuo...i nastavim dalje
Последна промена: 01 Авг 2011 15:32 by bart.
The administrator has disabled public write access.

Ре: Фондан за торта 03 Авг 2011 05:55 #146821

  • julija
  • julija's Avatar
  • Offline
  • toddler
  • Теми: 265
  • Thank you received: 65
  • Карма: 0
KADE GI IMA MATERIJALITE ZA FONDAN,NAVEDENI SE:GLICERIN,FRUKTOZA I DEKSTROZA ,VO APTEKA LI GI IMA???A KOGA ZBORUVAME ZA BOJA TOA E ONA PREHRANBENATA BOJA????
The administrator has disabled public write access.

Ре: Фондан за торта 03 Авг 2011 08:28 #146842

  • Elijana
  • Elijana's Avatar
  • Offline
  • senior
  • Теми: 1717
  • Thank you received: 350
  • Карма: 12
Фруктоза или декстроза има во поголемите маркети .т.е. фруктоза ја има како Фруктин (овошен шеќер ) на Виталија а глицерин има во аптека како OL.Glyceroly. Боите се тие прехрамбени бои за готвење и нив ги има по маректи на пример во Веро има а бидејки сватив дека ти Јулија си од БТ има и во маректот Шик паковани во мали кесички како ванила или пециво што се паковани и тие се по цена од 15 денари и таму ги има комплетно сите бои.


Среќата е единствена работа која се множи кога се дели :-)
The administrator has disabled public write access.

Ре: Фондан за торта 24 Авг 2011 04:39 #149896

  • Big Sister
  • Big Sister's Avatar
  • Offline
  • Супер администратор
  • Soul Sister
  • Теми: 7902
  • Thank you received: 5649
  • Карма: 121
Јас не знаев дека кај нас има да се купи готов фондан и нарачав по другарка ми од Белград. Бои најдов во новото Веро - ги има сите можни бои и тоа и во кесички и течни.
Првите се супер за боење на фонданот, а вторите немаат врска. Ставав од зелениот демек врска немаше. Па после си обоив со тие во прав (среќа зема зелена и течна и во прав).
Инаку фонданот мене не ми се погоди баш. Мислев од топлото се развлекува и лепи, ама подоцна прочитав на нет, дека имало неколку вида (кој се продавал таму)од кои некои биле супер за работа, а некои не баш.

Како и да е- се измачив, ама се снајдов. На крај резултатот беше задоволителен - како за прв пат.
„Кога ќе пораснам, ќе станам пилот на ракета и ќе те земам тебе, ќе те однесам гоооооре високо, да ги видиш ѕвездите и облачињата, што ги сакаш, за да ги допреш.„...
The administrator has disabled public write access.

Ре: Фондан за торта 24 Авг 2011 05:08 #149903

  • bart
  • bart's Avatar
  • Offline
  • senior
  • Теми: 2895
  • Thank you received: 1855
  • Карма: 1
Готов фондан никогаш не сум купила, ама затоа од домашно направениот сум презадоволна. Она што сум го читала по разни форуми за готвење е дека не се препорачува да се употребуваат течни бои, туку само во прав или гелни. Ако фонданот стврднал од подолго стоење, треба да се стави малку во микровална за да омекне и при тоа треба да се внимава на средишниот дел- за да не се изгорат прстите. Може да се чува до 30 дена. А, за работа е многу лесен- буквално како да си играш со пластелин (ова за домашниот фондан).
Ane wrote:
Мислев од топлото се развлекува и лепи, ама подоцна прочитав на нет, дека имало неколку вида (кој се продавал таму)од кои некои биле супер за работа, а некои не баш.

За да фонданот не лепи масата на која се расукува се посипува со прав шеќер или густин. Велат и дека со пластично сукало подобро се работи т.е.помалку лепи, а мали делови се расукуваат преку најлонче или оние прозирни папки што се употребуваат како канцелариски материјал. Уште една важна работа за фонданот е дека ако со него се обложува торта, не треба да има директен контакт со филот од тортата, туку истата треба да се премачка со тенок слој на „путер-крем“ (изматени 120 гр.путер, 160 гр.прав шеќер и 3 лажици млеко). На тој начин ќе се спречи „лизгање“ на фонданот од тортата. За да самиот фондан на тортата свети, може да се премачка со зејтин или малку глицерин- но, навистина малку за да не почне да се лее надоле.
Idem...padnem...ustanem...popravim krunu...i nastavim dalje
Idem...padnem...ustanem...je*em mater onom ko me gurnuo...i nastavim dalje
Последна промена: 24 Авг 2011 07:24 by Big Sister. Причина: edno po drugo poraki
The administrator has disabled public write access.
Следниве корисници изразија благодарност: Big Sister, isabella

Ре: Фондан за торта 24 Авг 2011 07:28 #149951

  • Big Sister
  • Big Sister's Avatar
  • Offline
  • Супер администратор
  • Soul Sister
  • Теми: 7902
  • Thank you received: 5649
  • Карма: 121
Да, знам дека се става прав шеќер, така и го расукував. Е само не пробав со расукување меѓу фолии, тоа подоцна ми го кажаа.
Но самиот фондан беше многу мек, т.е лесно се пушташе. Јас мислев оти стоеше во фрижидер, ќе треба време додека се размеси. Не, бре, одма се пушти и лесно „потеше„ на собна Т. Дури и во фрижидер го ставив во длабоко малку за да стегне демек повеќе, џабе.
Таков беше фонданот.
А за над тортата исто знам дека треба да има таков прелив од путер крем, но бидејќи мојата торта имаше таков сличен фил, од него ставив. Не беше проблем тоа, одма залепи. Битно за работа беше тежок.
„Кога ќе пораснам, ќе станам пилот на ракета и ќе те земам тебе, ќе те однесам гоооооре високо, да ги видиш ѕвездите и облачињата, што ги сакаш, за да ги допреш.„...
The administrator has disabled public write access.

Ре: Фондан за торта 24 Авг 2011 07:40 #149953

  • bart
  • bart's Avatar
  • Offline
  • senior
  • Теми: 2895
  • Thank you received: 1855
  • Карма: 1
Мислам дека фондан не треба да се чува во фрижидер, туку на собна температура. Наредниот пат пробај да направиш од домашниот, погоре ја има рецептата. Ни малку не е тешко, а ефектот е прекрасен.
Idem...padnem...ustanem...popravim krunu...i nastavim dalje
Idem...padnem...ustanem...je*em mater onom ko me gurnuo...i nastavim dalje
The administrator has disabled public write access.
Следниве корисници изразија благодарност: Big Sister

Ре: Фондан за торта 24 Авг 2011 09:23 #149988

  • Big Sister
  • Big Sister's Avatar
  • Offline
  • Супер администратор
  • Soul Sister
  • Теми: 7902
  • Thank you received: 5649
  • Карма: 121
Како да чувам на собна температура фондан кој е донесен од Белград недела дена порано, пред да го употребам? На ова жешко време?
Плус кога ми го даваше другарка ми ми кажа оти и рекле од таму да се чува во фрижидер до употреба.

За правењето ги најдов рецептите, дури и една членка од РиД ми прати детално рецепта како таа го прави, но искрено ми беше сомнително дали ќе успеам. А следен пат кога ќе имам повеќе време, ќе се обидам. :)
„Кога ќе пораснам, ќе станам пилот на ракета и ќе те земам тебе, ќе те однесам гоооооре високо, да ги видиш ѕвездите и облачињата, што ги сакаш, за да ги допреш.„...
The administrator has disabled public write access.

Ре: Фондан за торта 24 Авг 2011 09:47 #149992

  • bart
  • bart's Avatar
  • Offline
  • senior
  • Теми: 2895
  • Thank you received: 1855
  • Карма: 1
И јас првиот пат кога го правев се плашев дали ќе биде се` ок и одлично испадна. Сега не ни помислувам на некој друг начин за украсување на торти.
Тоа за собна температура го имам прочитано по форумите од луѓе кои професионално се бават со слаткарство. Па, и во „Оверлекс“ готовиот фондан го чуваат на полица, а во продавничето нема ниту клима. Дома имам малку останато од последниот пат пред две недели, не му е ништо, само е малку потврд.
Idem...padnem...ustanem...popravim krunu...i nastavim dalje
Idem...padnem...ustanem...je*em mater onom ko me gurnuo...i nastavim dalje
The administrator has disabled public write access.

Ре: Ми треба рецепта 08 Фев 2012 11:42 #179081

  • Perduvche
  • Perduvche's Avatar
  • Offline
  • User is blocked
  • Теми: 37
  • Thank you received: 12
  • Карма: 0
Priprema
1
Želatin preliti sa vodom i ostaviti da nabubri. Fruktozu ili dekstrozu stavite u šerpicu i prelite isto sa vodom. Stavite na ringlu da se istopi. Mešajte sve vreme do početka ključanja. Neka vri tridesetak sekundi, zatim sklonite sa vatre i dodajte jednu punu supenu kašiku glicerina i nabrubreli žilatin. Promešajte.
2
U vanglicu stavite 500 -600 gr šećera u prahu, zatim postepeno sipajte istopljeni šećer i mešajte sa kašikom. Povremeno dodajte još šećera u prahu, a zatim preročite na radnu površinu i sa ostatkom šećera umesite fondan. Ako su vam u startu ruke mnogo ulepljene sa fondanom, operite ih i onda nastavite sa mešenjem fondana. Bitno je da ruke nakon pranja dobro osušite papirnatim ubrusom, a ne peškirom ili krpom jer će vam u suprotnom ostati dlačice na fondanu.
3
Gotov fondan ostavite 30 minuta na površini gde ste ga mesili da se prohladi, a onda ga stavite u dobro zatvorenu kesu i čuvajte na sobnoj temperaturi. Najbolje je da se iskoristi u naredna 2-3 dana zato što je onda najlakše raditi sa njim ali ga možete čuvati i mesec dana ako želite. Ako se desi da ga želite upotrebiti nakon tih mesec dana a on bude malo tvrđi za rad, slobodno ga stavite na 4-5 sekundi u mikrotalasnu ali vodite računa da ga ne pregrejete jer možete tako i ruke da izgorite sa njim, jer u sredini bude vreo.
4
Ovako napravljeni fondan najbolje je bojiti sa gel bojama. Uzmete željenu količinu fondana, zabodete čačkalicu u gel boju a onda tu istu čačkalicu zabodete na par mesta u fondan.
5
Ako bojite sa bojom u prahu, pre nego što stavite željenu boju rastopite je sa par kapi vode ili alkohola.
OVA GO NAJDOV NA EDEN SAJT KOJ REDOVNO GO KORISTAM ZA SE AKO TREBA PREVOD KAZETE KE GO PREVEDAM SE NADEVAM KE VI POMOGNE,POZDRAV I SO SREKA:girlpink:
The administrator has disabled public write access.

Ре: Ми треба рецепта 08 Фев 2012 11:43 #179082

  • Perduvche
  • Perduvche's Avatar
  • Offline
  • User is blocked
  • Теми: 37
  • Thank you received: 12
  • Карма: 0
Sastojci 1 kesicaželatina u prahu 50 ml hladne vode (za želatin) 20 ml vode (za fruktozu) 100 grfruktoze ili dekstroze 1 velika kašika glicerina (kupuje se u apoteci) 900 gršećera u prahu
EVE GI SOSTOJKITE
The administrator has disabled public write access.

Ре: Фондан за торта 28 Фев 2012 18:15 #184862

  • Frogy
  • Frogy's Avatar
  • Offline
  • senior
  • Full Time Mother
  • Теми: 1585
  • Thank you received: 1152
  • Карма: 21
twins wrote:
Фруктоза или декстроза има во поголемите маркети .т.е. фруктоза ја има како Фруктин (овошен шеќер ) на Виталија а глицерин има во аптека како OL.Glyceroly. Боите се тие прехрамбени бои за готвење и нив ги има по маректи на пример во Веро има а бидејки сватив дека ти Јулија си од БТ има и во маректот Шик паковани во мали кесички како ванила или пециво што се паковани и тие се по цена од 15 денари и таму ги има комплетно сите бои.

Јас мислев дека за фонданот треба само боја во гел а не во прав,гледав низ нет 300ден е една боја во гел,а во овие пренхрамбените има ли и црна боја?сепак потребна е црната за ситниците...А дали знаете рецепт за марципан од локум??


Има само едно најубаво дете на цел свет, и секоја мајка го има....
The administrator has disabled public write access.

Ре: Фондан за торта 29 Фев 2012 03:49 #184893

  • Elijana
  • Elijana's Avatar
  • Offline
  • senior
  • Теми: 1717
  • Thank you received: 350
  • Карма: 12
Frogy wrote:
Јас мислев дека за фонданот треба само боја во гел а не во прав,гледав низ нет 300ден е една боја во гел,а во овие пренхрамбените има ли и црна боја?сепак потребна е црната за ситниците...А дали знаете рецепт за марципан од локум??

Фроги, јас растварам боја во прав со некоја капка вода .Во Шик што е во Јавор има и гел бои ама се поскапи.Има и црна боја во Шик , во прав е , ама ако ја рставраш за да обоиш фондан не иди така добро црн фонданот .јас ситните детали со црна боја ги правам т.е површински ги обојувам само со боја и со танка четкичка а бојата исто ја растварам со една капка вода .

За фондан од локум еве ти рецепт а количина одреди си сама:
На 1 локум се ставаат 2 лажици шекер во прав и се меси со нишесте .Нишесте по потреба за да не ти лепи и ти служи како посоп.

Е сега во зависност колкава количина на фондан ти треба ке ставиш толку локуми .
Ако нешто не е јасно тука сум да ти помогнам
:cmok: :love:


Среќата е единствена работа која се множи кога се дели :-)
The administrator has disabled public write access.
Следниве корисници изразија благодарност: Frogy

Ре: Фондан за торта 29 Фев 2012 04:25 #184904

  • mama
  • mama's Avatar
  • Offline
  • teenager
  • *Be happy*
  • Теми: 902
  • Thank you received: 448
  • Карма: 7
Elijana wrote:
Frogy wrote:
Јас мислев дека за фонданот треба само боја во гел а не во прав,гледав низ нет 300ден е една боја во гел,а во овие пренхрамбените има ли и црна боја?сепак потребна е црната за ситниците...А дали знаете рецепт за марципан од локум??

Фроги, јас растварам боја во прав со некоја капка вода .Во Шик што е во Јавор има и гел бои ама се поскапи.Има и црна боја во Шик , во прав е , ама ако ја рставраш за да обоиш фондан не иди така добро црн фонданот .јас ситните детали со црна боја ги правам т.е површински ги обојувам само со боја и со танка четкичка а бојата исто ја растварам со една капка вода .

За фондан од локум еве ти рецепт а количина одреди си сама:
На 1 локум се ставаат 2 лажици шекер во прав и се меси со нишесте .Нишесте по потреба за да не ти лепи и ти служи како посоп.

Истото го правам и јас :OK: Мене ми излегува и црната боја убава,со тоа што на мала количина фондан ставам повеке црна боја.Го оставам 5-6 минути да си ја прими бојата и пак му ставам боја.Значи на истото парче фондан два пати боја ставам и ми излегува супер.
Купував јас гел бои,ама ем се поскапи а и не сум нешто презадоволна од интензитетот на самите бои.
The administrator has disabled public write access.
Следниве корисници изразија благодарност: Frogy

Ре: Фондан за торта 29 Фев 2012 13:42 #185081

  • Chocolate
  • Chocolate's Avatar
  • Offline
  • teenager
  • Теми: 900
  • Thank you received: 273
  • Карма: 13
јас си правам торти со фондан обожабам ги :love: еве од мене рецепта зависи колку сакате да имате но за 1 торта доволно е 500 гр локум и 500 гр прав шеќер заедно се месат и се додава боја каква се сака супер е испробано еве и сликиче од последната торта која ја правев



:love:





Границата меѓу уживањето и злото, олицетворена во чоколадото, е толку фина и престижна,...
Последна промена: 29 Фев 2012 13:43 by Chocolate.
The administrator has disabled public write access.
Следниве корисници изразија благодарност: Bubbi

Ре: Фондан за торта 29 Фев 2012 13:45 #185082

  • mama
  • mama's Avatar
  • Offline
  • teenager
  • *Be happy*
  • Теми: 902
  • Thank you received: 448
  • Карма: 7
Јас со една доза едвај покривам една торта.А каде е украсувањето,па различните бои на фонданот,ехеее,.....мене ми се потребни барем две дози,зависи одголемината на тортата ;)
The administrator has disabled public write access.

Најново на форумот

  • No posts to display.