Добродојде, Гостин
Username: Лозинка: Secret Key Запомни ме

ТЕМА: Како е правилно да се каже/напише?

Како е правилно да се каже/напише? 13 Дек 2010 17:05 #87929

 • Kinky
 • Kinky's Avatar
 • Offline
 • senior
 • yummy mummy
 • Теми: 1804
 • Thank you received: 713
 • Карма: 371
Ајде да учиме литературен македонски јазик, да се надополнуваме и исправаме :)
Ќе напишам некои зборчиња кои често пати се грешат, како е правилно да се напишат.
Левата колона се погрешни, десната правилни.

сваќам - сФаќам
нај убаво - најубаво
забче, грбче, лебче - заПче, грПче, леПче
така да - така што
намаление - намалување
двестотини - двесте
тристотини - триста
подкрепува - поТкрепува
Заменките вие и ваш се пишуваат со голема почетна буква само кога се персира во второ лице еднина.

Пишувајте кои неправилности вие ги среќавате во секојдневниот пишан или кажан збор, сите да научиме нешто ново :)
Mother is god in the eyes of a child."I believe in miracles, since you came along, you sexy thing..."
Последна промена: 13 Дек 2010 17:21 by Kinky.
The administrator has disabled public write access.
Следниве корисници изразија благодарност: EckaGj, Zlatna

Ре: Како е правилно да се каже/напише? 13 Дек 2010 18:19 #87964

 • Molly
 • Molly's Avatar
 • Offline
 • senior
 • Теми: 2294
 • Thank you received: 1512
 • Карма: 109
Страм- срам

Иљада- Илјада

Бољер- болјер

Финџал- филџан

Отуѓен- Оттуѓен

Ресторант- ресторан

Розева- розова

Лабараторија - Лабораторија

Овие бар сега ми текнуваат, а има многу
The administrator has disabled public write access.

Ре: Како е правилно да се каже/напише? 13 Дек 2010 18:21 #87967

 • Barbie
 • Barbie's Avatar
 • Offline
 • User is blocked
 • Теми: 1449
 • Thank you received: 25
 • Карма: 0
нокт - нокот
братучедка - братучеТка
Охридско Езеро - Охридско езеро
градче - граТче
помаранџа - портокал
зејтин - масло
нигде - никаде
инжињер - инженер
од таму - оттаму
шоља - шолја
Последна промена: 13 Дек 2010 18:33 by Barbie.
The administrator has disabled public write access.

Ре: Како е правилно да се каже/напише? 13 Дек 2010 18:26 #87969

 • mamaAnita
 • mamaAnita's Avatar
 • Offline
 • teenager
 • Теми: 828
 • Thank you received: 572
 • Карма: 9
затвара - затвора
но бидејќи - или но или бидејки, не двете заедно
одколку - отколку
предпоставува - претпоставува
петорица - петмина
The administrator has disabled public write access.

Ре: Како е правилно да се каже/напише? 13 Дек 2010 18:58 #87992

 • sole
 • sole's Avatar
 • Offline
 • senior
 • Теми: 1357
 • Thank you received: 218
 • Карма: 37
мене најмногу ме нервира кога од помладите (средношколците најчесто) ќе слушнам "никад" и "секад" наместо никогаш и секогаш. ајде некако тоа никад го прифаќам како србизам, ама не ми е никако јасно што значи тоа секад????
и друго што ми текнува како исклучок еве не е вилушка туку виљушка
The administrator has disabled public write access.

Ре: Како е правилно да се каже/напише? 13 Дек 2010 19:01 #87995

 • kalinche70
 • kalinche70's Avatar
 • Offline
 • junior
 • Теми: 581
 • Thank you received: 302
 • Карма: 27
Да, ама треба да се напомене дека во многу од долу напишаните примери се изговара ЉИЉАНА ама се пишува Лилјана,се изговара ФОТЕЉА ама се пишува фотелја,се изговара АНЃЕЛ а се пишува ангел,се изговара прецедател а се пишува претседател... Македонскиот правопис е фонетски, но во ред случаи има разлики помеѓу она како се пишува и како треба да се изговара,постои кај нас обезвучување,едначење по звучност, акцентски целости,правило за правопис на ј,л,љ...
Поради сето ова,никако децата не треба да се учат по старото правило-Пишувај како што зборуваш(како што нас не учеа)
Na svetot nema neubavi zeni. Postojat samo zeni koi neznaat deka so malku trud mozat da stanat ubavi! -Dior
The administrator has disabled public write access.

Ре: Како е правилно да се каже/напише? 13 Дек 2010 19:03 #87996

 • Zoja
 • Zoja's Avatar
 • Offline
 • senior
 • Теми: 1383
 • Thank you received: 676
 • Карма: 8
Многумина кажуваат интелигенција наместо интелегенција
The administrator has disabled public write access.

Ре: Како е правилно да се каже/напише? 13 Дек 2010 19:03 #87998

 • kalinche70
 • kalinche70's Avatar
 • Offline
 • junior
 • Теми: 581
 • Thank you received: 302
 • Карма: 27
sole wrote:
мене најмногу ме нервира кога од помладите (средношколците најчесто) ќе слушнам "никад" и "секад" наместо никогаш и секогаш. ајде некако тоа никад го прифаќам како србизам, ама не ми е никако јасно што значи тоа секад????
и друго што ми текнува како исклучок еве не е вилушка туку виљушка

секад=секогаш :hahaha: Тоа има е сленг и надвор од часовите е дозволено
Na svetot nema neubavi zeni. Postojat samo zeni koi neznaat deka so malku trud mozat da stanat ubavi! -Dior
The administrator has disabled public write access.

Ре: Како е правилно да се каже/напише? 13 Дек 2010 19:06 #88000

 • redsonja
 • redsonja's Avatar
 • Offline
 • junior
 • љубовта е се
 • Теми: 505
 • Thank you received: 635
 • Карма: 64
Barbie wrote:
Охридско Езеро - Охридско езеро

Треба Охридско Езеро, сите зборови во топонимите се пишуваат со голема буква. Солунска Глава, Шар Планина, Црна Река, Македонски Брод итн...
Моите клунчиња
Ј. 08.08
Д. 10.10
The administrator has disabled public write access.
Следниве корисници изразија благодарност: Helix

Ре: Како е правилно да се каже/напише? 13 Дек 2010 19:08 #88001

 • sole
 • sole's Avatar
 • Offline
 • senior
 • Теми: 1357
 • Thank you received: 218
 • Карма: 37
да калинче, се согласувам со тебе и за тоа го кажав виљушка како исклучок. бидејки зборот и се чита и се пишува со љ. а за секад знам дека значи секогаш ама незнам на кој јазик, ајде никад е српски а секад???:laugh:

еве и уште нешто што ми текнува:
маникенка - манекенка
флизура - фризура
релна - рерна
The administrator has disabled public write access.

Ре: Како е правилно да се каже/напише? 13 Дек 2010 19:33 #88007

 • Nebo
 • Nebo's Avatar
 • Offline
 • ВИП
 • Смејте се!!!
 • Теми: 1569
 • Thank you received: 700
 • Карма: 34
sole wrote:
да калинче, се согласувам со тебе и за тоа го кажав виљушка како исклучок. бидејки зборот и се чита и се пишува со љ.

Ова е точно, го имавме на приемен на факултет и не можам да заборавам зашто ни го нагласуваа на припремните часови, а познавам постара професорка по македонски јазик која упорно вели виЛушка.

Не го знам правилниот литературен израз за пружа алишта, , ама една комшика упорно кажува-спружирам алишта :blink:
The administrator has disabled public write access.

Ре: Како е правилно да се каже/напише? 13 Дек 2010 19:35 #88009

 • Mama Ane
 • Mama Ane's Avatar
 • Offline
 • ВИП
 • Теми: 4992
 • Thank you received: 5194
 • Карма: 115
Би требало да е простира алишта :unsure:
Mackata 13.09.2000
Mangupot 17.10.2006
The administrator has disabled public write access.

Ре: Како е правилно да се каже/напише? 13 Дек 2010 19:48 #88015

 • Dolphin
 • Dolphin's Avatar
 • Offline
 • senior
 • Теми: 2797
 • Thank you received: 647
 • Карма: 26
mene me nervira :mdf:
labavo- lavabo
boljer- bojler
spanjak-spanak'
Молам , се' што не ме засега , нека ме одмине :)
The administrator has disabled public write access.

Ре: Како е правилно да се каже/напише? 13 Дек 2010 19:49 #88016

 • sandricka
 • sandricka's Avatar
 • Offline
 • toddler
 • Најсреќна мама
 • Теми: 371
 • Thank you received: 135
 • Карма: 10
Флизер - Фризер
Куња - Кујна
Лабаво - Лавабо
Тепција - Тепсија
The administrator has disabled public write access.

Ре: Како е правилно да се каже/напише? 13 Дек 2010 20:07 #88029

 • Adelle
 • Adelle's Avatar
 • Offline
 • senior
 • Broken...
 • Теми: 1225
 • Thank you received: 643
 • Карма: 45
Zoja wrote:
Многумина кажуваат интелигенција наместо интелегенција
Така кажуваат затоа што е правилно со И, интелигенција.

И свидетелство наместо сведителство.
нокт - нокот
Ух, за ова не сум сигурна.. има ли некој точен извор како е правилно?
The administrator has disabled public write access.

Ре: Како е правилно да се каже/напише? 13 Дек 2010 20:19 #88038

 • mamaAnita
 • mamaAnita's Avatar
 • Offline
 • teenager
 • Теми: 828
 • Thank you received: 572
 • Карма: 9
Гениколог - ГИНЕКОЛОГ
The administrator has disabled public write access.

Ре: Како е правилно да се каже/напише? 13 Дек 2010 20:32 #88045

 • Adelle
 • Adelle's Avatar
 • Offline
 • senior
 • Broken...
 • Теми: 1225
 • Thank you received: 643
 • Карма: 45
Стреда - среда
Допринос - придонесЕ сега ме интересира нешто: како е правилно -

слаткара или слаткарница? пекара или пекарница?

пециво или печиво??
Едит:

Еве неколку слики во однос на тоа зборувајте/говоретеПоследна промена: 13 Дек 2010 20:35 by Adelle.
The administrator has disabled public write access.

Ре: Како е правилно да се каже/напише? 13 Дек 2010 20:43 #88049

 • Adelle
 • Adelle's Avatar
 • Offline
 • senior
 • Broken...
 • Теми: 1225
 • Thank you received: 643
 • Карма: 45
ефтино - евтино
заемна љубов - взаемна љубов
вејќе - веќе
маѓија - магија
Имајќи во предвид - имајќи предвид

А сега баш прочитав (не знаев) дека ветер и ветар, и оган и огин се сите литературно правилни.

Погрешна употреба:
страни - има светот
страници - има книгата
Последна промена: 13 Дек 2010 20:53 by Adelle.
The administrator has disabled public write access.

Ре: Како е правилно да се каже/напише? 13 Дек 2010 22:50 #88130

 • Nebo
 • Nebo's Avatar
 • Offline
 • ВИП
 • Смејте се!!!
 • Теми: 1569
 • Thank you received: 700
 • Карма: 34
Mama Ane wrote:
Би требало да е простира алишта :unsure:

Да Мама Ане, би требало простира алишта, ни јас во секојдневниот говор не го употребувам правилно, ама па спружира алишта ептен ми е:skok: .

Одам во продавница и продавачот место-видете дали ви одговара бројот..., ми вика-видете дали ви пасира бројот....

За следниов пример би сакала да ме поправи некој што знае германски, можеби Звездичка. Нели е правилно шпилхозни, а не шпикозни како што е нашироко прифатено, дури и по декларации така сретнувам?? Мислам дека тој збор е од германско потекло, од spiel-игра и hosen-панталони, не сум во право??
The administrator has disabled public write access.

Ре: Како е правилно да се каже/напише? 13 Дек 2010 23:00 #88134

 • kalinche70
 • kalinche70's Avatar
 • Offline
 • junior
 • Теми: 581
 • Thank you received: 302
 • Карма: 27
слаткарница,пекарница,фризерница,пиварница итн. се правилни стандардни зборови

примерите од типот пекара,слаткара се под влијание на српскиот јазик и не велегуваат во стандардот
Na svetot nema neubavi zeni. Postojat samo zeni koi neznaat deka so malku trud mozat da stanat ubavi! -Dior
The administrator has disabled public write access.

Ре: Како е правилно да се каже/напише? 13 Дек 2010 23:12 #88137

 • Annabel Lee
 • Annabel Lee's Avatar
 • Offline
 • ВИП
 • Information is not knowledge - Albert Einstein
 • Теми: 3882
 • Thank you received: 1775
 • Карма: 90
Еве уште неколку грешни зборови на кои се сетив и нивен точен изговор:


Грешно Правилно

гројзе - грозје
инфракт - инфаркт
јаболки - јаболка
доле - долу
Those who criticize our generation forget who raised it.
Последна промена: 13 Дек 2010 23:13 by Annabel Lee.
The administrator has disabled public write access.

Ре: Како е правилно да се каже/напише? 13 Дек 2010 23:49 #88157

 • AWAO
 • AWAO's Avatar
 • Offline
 • junior
 • Теми: 664
 • Thank you received: 449
 • Карма: 10
сочуство-сочувство
подршка-поддршка

Има многу добри примери во претходните постови каде најмногу народот греши и што е правилно, но примери од типот
лабаво-лавабо
флизура-фризура
финџал-филџан итн...
искрено, повеќе ми се пример за неписменост отколку неправилно кажување или пишување
The administrator has disabled public write access.

Ре: Како е правилно да се каже/напише? 14 Дек 2010 00:31 #88171

 • Barbie
 • Barbie's Avatar
 • Offline
 • User is blocked
 • Теми: 1449
 • Thank you received: 25
 • Карма: 0
ZeleniCka wrote:
нокт - нокот

Ух, за ова не сум сигурна.. има ли некој точен извор како е правилно?

Правилно е нокот. Исто така и печиво, наместо пециво (ако се мисли на месени работи). Ако се мисли на она пециво што е во кесички, се пишува пециво. Професорката што ми предаваше македонски во средно ни одржа предавање на цел клас како се изговараат и пишуваат одредени македонски зборови.

презвеме - презеде
греота - гревота (за ова се зачудив)
патлиџан - домат
кошта - чини
саат - часовник
новчаник - паричник
ружна - грда
The administrator has disabled public write access.

Ре: Како е правилно да се каже/напише? 14 Дек 2010 01:14 #88199

 • Adelle
 • Adelle's Avatar
 • Offline
 • senior
 • Broken...
 • Теми: 1225
 • Thank you received: 643
 • Карма: 45
Искрајно - искрено

Од каде овој збор немам појма...
The administrator has disabled public write access.

Ре: Како е правилно да се каже/напише? 14 Дек 2010 01:16 #88202

 • Frenky
 • Frenky's Avatar
 • Offline
 • Султанa
 • Теми: 4119
 • Thank you received: 3812
 • Карма: 95
prljavo-valkano

super tema :)
The administrator has disabled public write access.

Најново на форумот

 • No posts to display.