Добродојде, Гостин
Username: Лозинка: Secret Key Запомни ме

ТЕМА: Членовите на Родители и деца - повторно во акција

Ре: Членовите на Родители и деца - повторно во акција 16 Ное 2010 17:40 #73167

 • Goddess^
 • Goddess^'s Avatar
 • Offline
 • senior
 • Сакам женска луда фина, да биде како Лина... :)
 • Теми: 1449
 • Thank you received: 1186
 • Карма: 21
А не, топ е процедурата :laugh: Озбилно, рок од 5 дена има за запишување на Здружението во ЦР. Браво! :OK:
Ќе ни треба уште адвокат кој би работел про боно, заради актот, статутот, концепирање на програмата за дејствување (ние ќе го брифираме за тоа) и другите одлуки, да не ги набројувам сега.
Во основа, за нив ова е мачја кашлица, само не прочитав никаде од колку членови е составено Основачкото собрание....гледам дека, во секој случај, мора да има 1 законски застапник, што е и многу нормално, не можи сите да сме овластени, хаос ќе настани :laugh:

За нас важат правилата за Здруженија и Фондации:
_________________________________________________________________________________________
Запишување во Регистарот

Член 42


(1) Запишувањето во Регистарот се врши со пријава за запишување која се поднесува во рок од 30 дена од денот на донесувањето на актот за основање

(2) Пријавата за запишување ја поднесува застапникот.

(3) За запишувањето од ставот (1) на овој член во Регистарот, здруженијата и фондациите поднесуваат:

* акт за основање,

* статут,

* програма за дејствување,

* одлука за избор на органите и податоци за членовите на органите,

* одлука за избор на застапник по закон со неговите податоци,

* записник од основачкото собрание или извештај за основањето, и

* изјава заверена кај нотар потпишана од застапникот со која се потврдува дека вршењето на дејноста е во согласност со закон и дека се исполнети условите за упис.

Решение за запишување

Член 43


(1) Регистарот е должен во рок од пет дена од денот на поднесувањето на пријавата за запишување да донесе решение за запишување во соодветниот регистар од членот 40 став (1) на овој закон.

(2) Решението за запишување во соодветниот регистар од членот 40 став (1) на овој закон се доставува до подносителот на пријавата во рок од три дена од денот на донесувањето на решението.

(3) Со решението за запишување во Регистарот се доставува фотокопија од статутот заверен со печат на Регистарот.

(4) Со запишувањето во соодветниот регистар од членот 40 став (1) на овој закон, организацијата се стекнува со својство на правно лице.
________________________________________________________________________________________

Добро е, добро....адвокат сето ова може да го среди за неколку дена :jupi:
Пристигна Божицата на 03.02.2011!
Темата е заклучена.

Ре: Членовите на Родители и деца - повторно во акција 16 Ное 2010 17:52 #73172

 • bubamara
 • bubamara's Avatar
 • Offline
 • senior
 • Happy mama!
 • Теми: 2461
 • Thank you received: 1233
 • Карма: 102
Нема што комплицирано, и онака таа работа си ја тераат адвокати, си ја знаат тие работата. Јас не сум во тек сега многу со закониве, па така тука не видов дали треба да има основна главнина некоја или не.
Друга работа, и тоа е торшок, значи да се плати на лицето кое ќе ја подговтвува документацијата, да се уплати во Централен регистар и исто така и заверките кај нотар.
Плус лицето кое ќе се нафати да биде застапник, иако смешно звучи (во меѓувреме не верувам да е тоа сменето) треба да биде невработено, и понатака според законот ако сака да биде на пример управител и слично на друго место, нема да може затоа што ќе се третира како вработено во здружението. Ајде форумскиот адвокат нека ни помогне со некој совет и да ни каже точно колку се трошоците околу регистрација, јас само одприлика знам.

ЕДИТ
Годес, сме се поклопиле во неколку точки со муабетот :laugh:
Последна промена: 16 Ное 2010 17:53 by bubamara.
Темата е заклучена.

Ре: Членовите на Родители и деца - повторно во акција 16 Ное 2010 18:05 #73178

 • Goddess^
 • Goddess^'s Avatar
 • Offline
 • senior
 • Сакам женска луда фина, да биде како Лина... :)
 • Теми: 1449
 • Thank you received: 1186
 • Карма: 21
Тамам работа да не се поклопевме :laugh:

Мислам дека измените во законот од април отидоа во таа насока да овие Здруженија не се водат како ДОО / ДООЕЛ / АД итн....затоа никаде не се споменува Управител, туку Застапник, и ако добро ме информираше една сметководителка, сите членови на ова здружение може слободно да си се вработени на други места (што и има логика, јас не сакам да сум внатре за да ми тече стаж, туку да помогнувам некому, а во тоа не треба државата да ме ограничува :wtf: ) Затоа и не стои дека треба основачки влог....:emm:
Здруженијата се непрофитни организации, и секоја остварена добивка МОРА да ја искористат согласно нивната програма за дејствување....можеби форумскиот адвокат ќе ни кажи нешто повеќе околу ова :poimnemam:
Пристигна Божицата на 03.02.2011!
Темата е заклучена.

Ре: Членовите на Родители и деца - повторно во акција 16 Ное 2010 18:51 #73194

 • busavo
 • busavo's Avatar
 • Offline
 • toddler
 • Теми: 267
 • Thank you received: 30
 • Карма: 14
јас го имам законот ама нешто форумов се буни па не ми го сака :) :)
Темата е заклучена.

Ре: Членовите на Родители и деца - повторно во акција 16 Ное 2010 18:55 #73197

 • redsonja
 • redsonja's Avatar
 • Offline
 • junior
 • љубовта е се
 • Теми: 505
 • Thank you received: 635
 • Карма: 64
Бушаво, во последниот пост на страна 5 од темава ставив линк до законот.
Нема потреба да го ставаш тука.
Еве го линкот пак

mk.wikisource.org/wiki/%D0%A1%D0%BB._%D0...A6.D0.98.D0.88.D0.90
Моите клунчиња
Ј. 08.08
Д. 10.10
Темата е заклучена.

Ре: Членовите на Родители и деца - повторно во акција 16 Ное 2010 18:59 #73198

 • busavo
 • busavo's Avatar
 • Offline
 • toddler
 • Теми: 267
 • Thank you received: 30
 • Карма: 14
ок тогаш, јас го имав баш од службен весник ама чим сте го нашле супер.
Темата е заклучена.

Ре: Членовите на Родители и деца - повторно во акција 16 Ное 2010 19:00 #73201

 • Goddess^
 • Goddess^'s Avatar
 • Offline
 • senior
 • Сакам женска луда фина, да биде како Лина... :)
 • Теми: 1449
 • Thank you received: 1186
 • Карма: 21
Законот го имаме, него немаме кој да ни го „преведи“ на македонски :laugh:
Пристигна Божицата на 03.02.2011!
Темата е заклучена.

Ре: Членовите на Родители и деца - повторно во акција 16 Ное 2010 19:01 #73203

 • busavo
 • busavo's Avatar
 • Offline
 • toddler
 • Теми: 267
 • Thank you received: 30
 • Карма: 14
па веројатно има некој правник на форумов ако тоа е маката.:)
Темата е заклучена.

Ре: Членовите на Родители и деца - повторно во акција 16 Ное 2010 20:06 #73237

 • biljann
 • biljann's Avatar
 • Offline
 • teenager
 • Welcome to Bibkoland!
 • Теми: 857
 • Thank you received: 372
 • Карма: 28
Браво девојки, Ве поддржувам, и сметајте на мене, колку можам ќе помогнам!
Темата е заклучена.

Ре: Членовите на Родители и деца - повторно во акција 16 Ное 2010 20:13 #73248

 • Frenky
 • Frenky's Avatar
 • Offline
 • Султанa
 • Теми: 4119
 • Thank you received: 3812
 • Карма: 95
jas dogovoriv utre sostanok vo centarot za sluh i govor.tamu odat decinja so mentalni precki vo razvojot,precki vo govorot i sl. a najmnogu gi ima so autizam i daunov sindrom.vo sklop na centarot ima i dneven prestoj,koj posleden pat koga go vidov bese vo ocajna sostojba.

neznam utre sto me ocekuva,kje ponesam i aparat za da slikam pa kje moze i vie da vidite.kje pobaram spisok od direktorkata za prioriteni raboti sto im trebaat,pa potoa kje moze da se diskutira. i to :)

koj saka,bujrum so mene.
Темата е заклучена.
Следниве корисници изразија благодарност: Goddess^

Ре: Членовите на Родители и деца - повторно во акција 16 Ное 2010 20:15 #73249

 • Goddess^
 • Goddess^'s Avatar
 • Offline
 • senior
 • Сакам женска луда фина, да биде како Лина... :)
 • Теми: 1449
 • Thank you received: 1186
 • Карма: 21
Доаѓам нормално, да се посветам максимално додека ме држи умот и рамнотежата :laugh:

Кажи време и место, пошто не знам точно каде е....
Пристигна Божицата на 03.02.2011!
Темата е заклучена.

Ре: Членовите на Родители и деца - повторно во акција 16 Ное 2010 20:41 #73264

 • busavo
 • busavo's Avatar
 • Offline
 • toddler
 • Теми: 267
 • Thank you received: 30
 • Карма: 14
Мама Васе дали е тоа спроти зоил зградата?
јас утре треба од Битола домот да добијам информации денес таму се на терен па ќе ви пишам што и како.
Последна промена: 16 Ное 2010 20:42 by busavo.
Темата е заклучена.

Ре: Членовите на Родители и деца - повторно во акција 16 Ное 2010 20:46 #73267

 • Frenky
 • Frenky's Avatar
 • Offline
 • Султанa
 • Теми: 4119
 • Thank you received: 3812
 • Карма: 95
centarot se naogja kaj mvr-glavnata zgrada.ne e vo sklop na klinickite zgradi mada moze i od tamu da se vleze.ima poseben vlez,ulicata desno pred kafanata ljuc na ul. zeleznicka.

goddess,cekam da mi javat tocno vreme do vecer kje imam info.obicno do 12h se zafateni.kje ti pisam i pustam mob. tel na pp :)
Темата е заклучена.

Ре: Членовите на Родители и деца - повторно во акција 16 Ное 2010 21:27 #73276

 • lavce
 • lavce's Avatar
 • Offline
 • senior
 • I Believe I Can Fly
 • Теми: 1158
 • Thank you received: 719
 • Карма: 90
:love: :love:
Многу ми е мило што почна работата, нека е на арно и со среќа нека е :srce: :guskanje:
...Medo Brundo, sad zaigraj ludo, Medo Brundo desilo se chudo
Medo Brundo, nauchio si sve, kad u neshto verujesh desiche ti se...
Темата е заклучена.

Ре: Членовите на Родители и деца - повторно во акција 16 Ное 2010 21:48 #73283

 • bubamara
 • bubamara's Avatar
 • Offline
 • senior
 • Happy mama!
 • Теми: 2461
 • Thank you received: 1233
 • Карма: 102
busavo wrote:
ок тогаш, јас го имав баш од службен весник ама чим сте го нашле супер.
Има правници, ама тумачењето на законите подразбира работење со таа проблематика и познавање на истата :da:

Годес, јас затоа викам не сум во тек со новостите конкретно со законов, инаку баш беше апсурд тоа што така се ограничуваше токму застапникот на здружението..
Темата е заклучена.

Ре: Членовите на Родители и деца - повторно во акција 16 Ное 2010 21:58 #73287

 • Annabel Lee
 • Annabel Lee's Avatar
 • Offline
 • ВИП
 • Information is not knowledge - Albert Einstein
 • Теми: 3882
 • Thank you received: 1775
 • Карма: 90
Здружението треба да има претседател, не управител:P
Those who criticize our generation forget who raised it.
Темата е заклучена.

Ре: Членовите на Родители и деца - повторно во акција 16 Ное 2010 22:21 #73294

 • Mama Sani
 • Mama Sani's Avatar
 • Offline
 • senior
 • Dve sonca, dve srcenca, dve srekicki na mama
 • Теми: 2653
 • Thank you received: 1852
 • Карма: 55
I pretsedatelot na zdruzenieto ne e vraboren vo istoto, bidejki negovata aktivnost e humanitarna, odnosno ne smee da ostvaruva profit, odnosno da zema plata.
Темата е заклучена.

Ре: Членовите на Родители и деца - повторно во акција 16 Ное 2010 23:10 #73315

 • bubamara
 • bubamara's Avatar
 • Offline
 • senior
 • Happy mama!
 • Теми: 2461
 • Thank you received: 1233
 • Карма: 102
Женски за да нема недоразбирања, јас кажувам каков апсурд или пропуст имаше до пред извесно време значи до пред измените на законот.
Застапникот на здружението не можеше да се пријавува во завод за вработување како невработено лице, значи на тие луѓе им течеше стаж.

ЕДИТ-сепак тоа и онака ќе си го прави адвокат, па сигурно ќе знае подобро од сите нас:da: Јас само прераскажувам една апсурна ситуација која се случи пред можда и две години.
Последна промена: 16 Ное 2010 23:13 by bubamara.
Темата е заклучена.

Ре: Членовите на Родители и деца - повторно во акција 16 Ное 2010 23:32 #73326

 • Zvezdicka
 • Zvezdicka's Avatar
 • Offline
 • senior
 • bow down you mortals ... She is here....
 • Теми: 1190
 • Thank you received: 616
 • Карма: 34
Curki navistina ste za pofalba, bas mi e krivo sto ne ozam da se vklucam i ja a epten mi lezat vakvi akcii ama ete pusta tugina pa jas se javuvam za materijalna pomos ako zatreba!
Темата е заклучена.
Следниве корисници изразија благодарност: Goddess^

Ре: Членовите на Родители и деца - повторно во акција 17 Ное 2010 00:44 #73345

 • Goddess^
 • Goddess^'s Avatar
 • Offline
 • senior
 • Сакам женска луда фина, да биде како Лина... :)
 • Теми: 1449
 • Thank you received: 1186
 • Карма: 21
Се` ќе си кажи адвокатот, да не протумачиме ние нешто наопаку, па да оди застапникот на Здружението во затвор :hahaha:
Пристигна Божицата на 03.02.2011!
Темата е заклучена.

Ре: Членовите на Родители и деца - повторно во акција 17 Ное 2010 02:07 #73361

 • Elka
 • Elka's Avatar
 • Offline
 • senior
 • Some people feel the rain, others just get wet.
 • Теми: 1480
 • Thank you received: 727
 • Карма: 32
E alal da vi e bre devojcinja. mnogu ste organizirani. Za sto i da vi bide potrebna pomos kontaktirajte me, sega vo momentov ne mi teknuva nesto konkretno ama ako vi treba covek za bilo kakva rabota kazuvajte.
Nije vazno koliko smo puta dahnuli dah, vaznije je koliko smo puta ostali bez daha - Dino Merlin
Темата е заклучена.

Ре: Членовите на Родители и деца - повторно во акција 17 Ное 2010 02:32 #73363

 • Big Sister
 • Big Sister's Avatar
 • Offline
 • Супер администратор
 • Soul Sister
 • Теми: 7934
 • Thank you received: 5653
 • Карма: 121
Утре треба да се чујам со книговодителот мој и ќе имам подетални информации за регистрација на друштвото.
Генерално тоа е - да има 5 члена и претседател и да се регистрираме како здружение кое е хуманитарно и непрофитабилно за да сме ослободени од даноци и давачки....
„Кога ќе пораснам, ќе станам пилот на ракета и ќе те земам тебе, ќе те однесам гоооооре високо, да ги видиш ѕвездите и облачињата, што ги сакаш, за да ги допреш.„...
Темата е заклучена.
Следниве корисници изразија благодарност: Tessi, biljann, Mladenovska

Ре: Членовите на Родители и деца - повторно во акција 17 Ное 2010 03:44 #73376

 • Molly
 • Molly's Avatar
 • Offline
 • senior
 • Теми: 2294
 • Thank you received: 1512
 • Карма: 109
Браво девојки, ајде да не офф топикувам :P
Што треба чекам ПП
Темата е заклучена.

Ре: Членовите на Родители и деца - повторно во акција 17 Ное 2010 04:05 #73383

 • Marge
 • Marge's Avatar
 • Offline
 • Супер модератор
 • Теми: 3167
 • Thank you received: 2405
 • Карма: 38
Девојки, браво, секоја чест за организаторите! :OK: Ја имате мојата поддршка и ќе донирам колку можам! :love:
Темата е заклучена.

Ре: Членовите на Родители и деца - повторно во акција 17 Ное 2010 14:16 #73447

 • macika
 • macika's Avatar
 • Offline
 • senior
 • несфатен гениј
 • Теми: 2899
 • Thank you received: 1864
 • Карма: 20
Bogami zeni sekoja cest.:OK:
Jas so vreme malku kuburam, no za sekoja druga pomos sum na raspolaganje.
A bas bi sakala da posetam nekoi od centrive. Mama Vase za vo kolku casot denes dogovori vo centarot za govor??? Ako uspees da napises mozebi bi mozela da se izorganiziram i da dojdam so tebe. Denes sum popladne na rabota, pretpladne ucam so dete i posle go nosam vo skolo. Pa ako mi se uklopi vremeto bi dosla.
Темата е заклучена.

Најново на форумот

 • No posts to display.