Добродојде, Гостин
Username: Лозинка: Secret Key Запомни ме
 • Страна:
 • 1
 • 2
 • 3

ТЕМА: Право на посебен детски додаток

Ре: Право на посебен детски додаток 23 Мар 2012 03:59 #190536

 • Annabel Lee
 • Annabel Lee's Avatar
 • Offline
 • ВИП
 • Information is not knowledge - Albert Einstein
 • Теми: 3882
 • Thank you received: 1775
 • Карма: 90
Леле висинава на детскиот додаток што ја прочитав е срамна:(

Овој дел посебно:

Висината на детскиот додаток изнесува:

1) за дете до 15 години живот, односно додека е редовен ученик во основно училиште 740 денари и

2) за дете од 15 до 18 години живот, односно додека е редовен ученик во средно училиште 1.175 денари.

Вкупниот месечен износ на детски додаток за децата за кои родителот го остварил правото изнесува 2.415 денари.Износите се усогласуваат со порастот на трошоците на живот за претходната година објавени од Државниот завод за статистика, во јануари за тековната година.
Those who criticize our generation forget who raised it.
The administrator has disabled public write access.

Ре: Право на посебен детски додаток 23 Мар 2012 04:25 #190546

 • bart
 • bart's Avatar
 • Offline
 • senior
 • Теми: 2895
 • Thank you received: 1855
 • Карма: 1
macika wrote:
Нас не ни стигнаа. Дури пред некој ден ни стигна решението за оваа година.
Штом ќе дојде решението после тоа за некој ден мислам дека стигаат парите.

Ја никогаш до сега не сум добивала решение за тековната година!?!?
Idem...padnem...ustanem...popravim krunu...i nastavim dalje
Idem...padnem...ustanem...je*em mater onom ko me gurnuo...i nastavim dalje
The administrator has disabled public write access.

Ре: Право на посебен детски додаток 18 Јул 2012 11:16 #207663

 • macika
 • macika's Avatar
 • Offline
 • senior
 • несфатен гениј
 • Теми: 2894
 • Thank you received: 1864
 • Карма: 20
Имам едно прашање за родителите чиишто деца примат посебен детски додаток.
Ме интересира како се категоризирани вашите деца. Пред некој ден добив инфо дека ако детето ти е категоризирано за тој додаток нема да може да полага за возачка, незнам да се запише во одредено училиште или да се запосли на одредено работно место. Ова прв пат го слушам и итекако ме интересира. Моето дете кога го категоризиравме кога не се движеше (бидејќи не беше препорачано од лекар, заради погрешниот образец на движење) и кога отидовме на комисија во Заводот за рехабилитација таму ни дадоа решение дека станува збор за лице највисок степен на физички хендикеп. Дефинитивно ни тогаш ни сега моето дете не е тоа , но е лице кое има проблем со моториката( поточно дипареза е во прашање) и треба да го прима тој додаток. Но ако тоа утре му направи проблем за да полага за возачка или недај боже за нешто поголемо во однос на дискриминација за упис во школо или за работа јас би го откажала и би барала да се поништи тоа решение. Каде да се информирам за ова и дали некој од Вас знае за оваа работа?

Ова го копирам од сајтот на министерство за труд и социјала чисто да се види кој се има право на овој додаток.:
Посебен додаток


За дете со специфични потреби кое има пречки во телесниот или менталниот развој или комбинирани пречки во развојот до 26 години живот се обезбедува посебен додаток како паричен надоместок. Наод, оцена и мислење за потребата од остварување на посебен додаток дава стручен орган за оцена на видот и степенот на попреченоста на лицата во менталниот или телесниот развој.
Дете со пречки во развојот и со специфични потреби во смисла Законот за заштита на децата е:
- со тешки, потешки или најтешки пречки во телесниот развој;
- со умерена, тешка или длабока ментална попреченост,
- со најтешки облици на хронични заболувања;
- најтежок степен на оштетување на видот, слухот или говорот (слепо лице и практично слепо лице; практично глуво и тотално глуво лице; лице со потполно отсуство на говорот, лице со тешко оштетен говор поради детска парализа, лице со аутизам, лице со оштетен или изгубен порано стекнат говор) и
- со повеќе видови на пречки (комбинирани) во развојот.

Право на посебен додаток има еден од родителите на детето за дете државјанин на Република Македонија со постојано место на живеење во Републиката, до навршени 26 години живот, доколку целосно не е институционално згрижено на товар на државата.

Висината на посебниот додаток изнесува 4.346 денари.Износот се усогласува со порастот на трошоците на живот за претходната година објавени од Државниот завод за статистика, во јануари за тековната година.

Editiram: Вечер ќе ја прочитам точната класификација на решението за моево дете и утре ќе пишам.
Последна промена: 18 Јул 2012 11:19 by macika.
The administrator has disabled public write access.

Ре: Право на посебен детски додаток 18 Јул 2012 15:46 #207684

 • Meyo
 • Meyo's Avatar
 • Offline
 • ВИП
 • Ex mama-Maja :)
 • Теми: 2261
 • Thank you received: 2819
 • Карма: 0
Vo sushtina info treba da dadat vo min za trud i socijala, no tamu ne znaat nitu da tolkuvaat zakoni nitu da objasnat za shto stanuva zbor. Nekoi kategorizacii imaat ogranicuvanja vo odnos na profesii, toa sigurno znam, i e edna od prichinite poradi koja jas ne go kategorizirav deteto, bidejki nashiot sistem za kategorizacija sekoja godina go obnovuva istoto reshenie a ne go revidira kako vo drugite zemji, bidejki realno tvoeto dete ne e na isto stoishte od pred nekolku godini.

Pred 2 meseci imashe trkalezna masa so ministerot za trud i socijala kade ova beshe istaknato kako eden od pogolemite problemi, paushalnata kategorizacija bez moznost za revizija i nekolku dena posle toa bea izlezeni ministerot za zdravstvo i za trud i socijala na televizija so press deka zapocnato e mapiranje na teren vo odnos na kategorizaciite do kade e i shto e ne znam, no budno slednam..

Jas sum se javuvala na nekolku mesta odgovor tochen ne mi dale, od adulti so pp preku zdruzenievo znam deka imale problemi a edna majka i so malo dete pri upis vo osnovno, no toa beshe povekje problem na inkluzija po osnov kategorizacija. Od prijateli na moite koi rabotat vo fondot imam preporaka da ne go kategoriziram pred da se osamostoi za da ne mu nanesam barieri koi se proizlezeni od nesoodvetnoto kategoriziranje i revidiranje na hendikep na lica so pp i nesoodvetni obuki na tolkuvanje na ategorizacijata.
When power of love overcomes the love of power, the world will know peace...
The administrator has disabled public write access.
Следниве корисници изразија благодарност: macika

Ре: Право на посебен детски додаток 19 Јул 2012 03:16 #207715

 • macika
 • macika's Avatar
 • Offline
 • senior
 • несфатен гениј
 • Теми: 2894
 • Thank you received: 1864
 • Карма: 20
Od prijateli na moite koi rabotat vo fondot imam preporaka da ne go kategoriziram pred da se osamostoi za da ne mu nanesam barieri koi se proizlezeni od nesoodvetnoto kategoriziranje i revidiranje na hendikep na lica so pp i nesoodvetni obuki na tolkuvanje na ategorizacijata

Ова искрено не е фер према детето. Првин без разлика кој и колку е хендикепиран има право да го зема тој надоместок (колку и да е мизерен).
Е сега баш размислував и си викам дека тоа решение само се препишува од година во година, а никој не прави контрола до каде и како е напредокот на детето. Меѓутоа искрено Меyo воглавно се работи за дечиња кај кои состојбата во основа е непроменлива со години. Има исклучоци но кога ќе те дијагоностицираат со ЦП тогаш тоа е состојба која всушност не исчезнува но се менува клиничката слика. (што да ти кажувам кога се знаеш).

Е сега јас си размислував дали треба да барам промена на тоа решение и да одам пак на комсија да го види и да ми даде ново решение. (што е исто невидена малтретажа).
Арно ама пак дома дискутиравме по ова прашање и рековме дека за 10 години доста работи ќе се променат и стварно е дискриминирачки ако лице со пп ќе биде спречено да обавува некоја работа заради тоа. Арно ама и да бидеме искрени дека и лицата со пп неможат секогаш да обавуваат секоја работа. Пример утре моево дете можеби ќе изрази желба да полага за кола. И еве мислам (не тврдам) дека он ќе биде способен за нешто такво. И не би сакала да неговата дијагноза тоа му го попречи. Повеќе би била среќна ако на тестот за возење се утврди дека не е способен или дека неможе моторички да одговори на сите функции отколку во старт да не му се овозможи тоа право. Мислам дека сум јасна. Не категоризирање не ми е решение оти мислам дека секое детенце кое има проблем треба да си ја прима помошта оти тоа е негово уставно право.
The administrator has disabled public write access.

Ре: Право на посебен детски додаток 19 Јул 2012 04:19 #207729

 • bart
 • bart's Avatar
 • Offline
 • senior
 • Теми: 2895
 • Thank you received: 1855
 • Карма: 1
Prv pat slusam za ova. No, i da e taka, kaj nas se` e mozno. Zakoni i zakoncinja se menuvaat preku nok, pa koga ke dojde red da polaga za vozacka za 10-tina godini koj znae sto ke imaat izmisleno. A, koga ke razmislam kolku formalno se vadat lekarskite uverenija za vozacka, pa i ne se sekiram mnogu. A, ova za upis vo odredeni skoli stvarno ne mi e jasno. Osven DIF i Voena Akademija na primer,kade ima prakticni predtestovi koi cesto ne mozat ni "normalni" da gi pominat, koe drugo skolo bi imalo takvi ogranicuvanja?
Idem...padnem...ustanem...popravim krunu...i nastavim dalje
Idem...padnem...ustanem...je*em mater onom ko me gurnuo...i nastavim dalje
The administrator has disabled public write access.

Ре: Право на посебен детски додаток 19 Јул 2012 06:46 #207746

 • macika
 • macika's Avatar
 • Offline
 • senior
 • несфатен гениј
 • Теми: 2894
 • Thank you received: 1864
 • Карма: 20
Prv pat slusam za ova. No, i da e taka, kaj nas se` e mozno. Zakoni i zakoncinja se menuvaat preku nok, pa koga ke dojde red da polaga za vozacka za 10-tina godini koj znae sto ke imaat izmisleno. A, koga ke razmislam kolku formalno se vadat lekarskite uverenija za vozacka, pa i ne se sekiram mnogu.

Целосно го потпишувам горниот пост. Односно би го потпишал мм на кој кога му кажав за ова исто изреагира како и ти. :aham:

Инаку досега незнам дека некое дете заради ова имало проблем со упис во училиште. Евентуално ако се работи за ментална ретардација. Тогаш навистина е поинаков пристапот. Но од аспект на физички хендикеп да одбијат дете да учи во било кое училиште би ја дигнала јавноста на нозе. Исто така ако понатаму имаме проблем за упис во некое средно училиште има да им е...м м...р.
:blabla:
Последна промена: 19 Јул 2012 06:49 by macika.
The administrator has disabled public write access.

Ре: Право на посебен детски додаток 04 Јан 2013 09:42 #228606

 • Sneze
 • Sneze's Avatar
 • Offline
 • toddler
 • Теми: 315
 • Thank you received: 52
 • Карма: 4
Поднесе ли некој барање за посебен додаток( земаме веке 2 год). Бев и ми рекоа сеуште незнаат што документи требало и ме вратија. :elka2: :sreknanova:
The administrator has disabled public write access.

Ре: Право на посебен детски додаток 04 Јан 2013 11:42 #228625

 • macika
 • macika's Avatar
 • Offline
 • senior
 • несфатен гениј
 • Теми: 2894
 • Thank you received: 1864
 • Карма: 20
Обично после 15 Јануари се носат. Наместо документи да ги примаат во Декември па да си продолжиме нормално да примаме вака се губат месеци безвезе. :ljutko:
The administrator has disabled public write access.
Следниве корисници изразија благодарност: Sneze

Ре: Право на посебен детски додаток 20 Фев 2013 02:43 #233069

 • Sneze
 • Sneze's Avatar
 • Offline
 • toddler
 • Теми: 315
 • Thank you received: 52
 • Карма: 4
ЗДР. Да Ве прашам дали добивте пар. додаток за јануари и февруари и дали добивте и решение. ?
The administrator has disabled public write access.

Ре: Право на посебен детски додаток 20 Фев 2013 05:26 #233094

 • macika
 • macika's Avatar
 • Offline
 • senior
 • несфатен гениј
 • Теми: 2894
 • Thank you received: 1864
 • Карма: 20
Sneze уште е рано. Барањата се поднесуваат до кај март некаде. Па дури после тоа идат решениа и пари. Лани некаде почеток на април или средина ги исплатија одеднаш за три месеци ;)
The administrator has disabled public write access.

Ре: Право на посебен детски додаток 20 Фев 2013 17:12 #233178

 • posledna
 • posledna's Avatar
 • Offline
 • new born
 • Теми: 4
 • Thank you received: 1
 • Карма: 0
Мене ми рекоа дека во февруари ке ги испратат и јануари и февруари...па сегаке видиме.Инаку документите ги обновив во почетокот на јануари и решението ми стигна по една недела.
We don't know how strong we are until being strong is the only choice we have.
Последна промена: 20 Фев 2013 17:13 by posledna.
The administrator has disabled public write access.

Ре: Право на посебен детски додаток 20 Фев 2013 18:14 #233186

 • macika
 • macika's Avatar
 • Offline
 • senior
 • несфатен гениј
 • Теми: 2894
 • Thank you received: 1864
 • Карма: 20
Posledna vo koja opstina si? Nie sme vo opstina Centar i do 20 Januari nemozese baranje za obnovuvanje da se podnese. Duri potoa se podneseni baranjata. I eve mina cel mesec nitu resenie e dobieno ni nisto.

L
The administrator has disabled public write access.

Ре: Право на посебен детски додаток 22 Фев 2013 17:49 #233397

 • posledna
 • posledna's Avatar
 • Offline
 • new born
 • Теми: 4
 • Thank you received: 1
 • Карма: 0
Јас сум од Битола, кај нас така е... А за обновување на документите пополнав само барање друго ништо.
We don't know how strong we are until being strong is the only choice we have.
The administrator has disabled public write access.
Следниве корисници изразија благодарност: macika

Ре: Право на посебен детски додаток 13 Мар 2013 05:05 #234734

 • Sneze
 • Sneze's Avatar
 • Offline
 • toddler
 • Теми: 315
 • Thank you received: 52
 • Карма: 4
Здр. Ај да прашам дали сте добиле решение и пари за пос. дет. додаток поготово ако сте од центар- Скопје .позз :guskanje:
The administrator has disabled public write access.

Ре: Право на посебен детски додаток 13 Мар 2013 05:09 #234737

 • macika
 • macika's Avatar
 • Offline
 • senior
 • несфатен гениј
 • Теми: 2894
 • Thank you received: 1864
 • Карма: 20
Не сме добиле ни решение ни пари. :(
The administrator has disabled public write access.
Следниве корисници изразија благодарност: Sneze

Ре: Право на посебен детски додаток 13 Мар 2013 05:29 #234740

 • bart
 • bart's Avatar
 • Offline
 • senior
 • Теми: 2895
 • Thank you received: 1855
 • Карма: 1
Ни кај нас уште нема пари, а решение никогаш и не добивам, освен онаа потврда од Донд за ослободување од партиципација, ама таа секако сама си ја вадам. Мислев сега пред избори ќе убрзаат- они ништо.
Idem...padnem...ustanem...popravim krunu...i nastavim dalje
Idem...padnem...ustanem...je*em mater onom ko me gurnuo...i nastavim dalje
The administrator has disabled public write access.
Следниве корисници изразија благодарност: Sneze

Ре: Право на посебен детски додаток 13 Мар 2013 12:36 #234787

 • macika
 • macika's Avatar
 • Offline
 • senior
 • несфатен гениј
 • Теми: 2894
 • Thank you received: 1864
 • Карма: 20
Cek ima vreme do 24 moze ke dobieme vo megjuvreme. Ili ko lani duri vo April ke isplatat. :emm:
The administrator has disabled public write access.
Следниве корисници изразија благодарност: Sneze

Ре: Право на посебен детски додаток 22 Мар 2013 06:22 #235485

 • macika
 • macika's Avatar
 • Offline
 • senior
 • несфатен гениј
 • Теми: 2894
 • Thank you received: 1864
 • Карма: 20
Denes stignaa parite vo Centar, a pred nekoj den go dobivme i resenieto. Ete spastreni sme pred izbori. :respekt:
The administrator has disabled public write access.
Следниве корисници изразија благодарност: Sneze

Ре: Право на посебен детски додаток 14 Апр 2013 09:16 #237013

 • Sneze
 • Sneze's Avatar
 • Offline
 • toddler
 • Теми: 315
 • Thank you received: 52
 • Карма: 4
Друштво добивте ли ПДД за април месец ? :jok:
The administrator has disabled public write access.

Ре: Право на посебен детски додаток 14 Апр 2013 10:30 #237020

 • macika
 • macika's Avatar
 • Offline
 • senior
 • несфатен гениј
 • Теми: 2894
 • Thank you received: 1864
 • Карма: 20
Рано е Снеже. Обично околу 25-26,27 ќе дојде ;)
The administrator has disabled public write access.
Следниве корисници изразија благодарност: Sneze

Ре: Право на посебен детски додаток 28 Мар 2014 08:57 #249514

 • Sneze
 • Sneze's Avatar
 • Offline
 • toddler
 • Теми: 315
 • Thank you received: 52
 • Карма: 4
ЗДР. Да Ве прашам дали добивте решение и пари за годинава ???? :da:
The administrator has disabled public write access.

Ре: Право на посебен детски додаток 01 Апр 2014 12:45 #249581

 • bart
 • bart's Avatar
 • Offline
 • senior
 • Теми: 2895
 • Thank you received: 1855
 • Карма: 1
Ja resenie nikad ne sum dobila, ama pari dobiv uste prosliot mesec za januari I fevruari, a vcera I za mart. Zasto prasuvas? Ti uste ne si zeal za ovaa godina?
Idem...padnem...ustanem...popravim krunu...i nastavim dalje
Idem...padnem...ustanem...je*em mater onom ko me gurnuo...i nastavim dalje
The administrator has disabled public write access.

Ре: Право на посебен детски додаток 03 Апр 2014 02:35 #249597

 • Sneze
 • Sneze's Avatar
 • Offline
 • toddler
 • Теми: 315
 • Thank you received: 52
 • Карма: 4
Да не сум земала воопшто пари , а јас прво решение дбивав па после пари ама еве сега нема ништо ???????
The administrator has disabled public write access.

Ре: Право на посебен детски додаток 07 Апр 2014 05:08 #249637

 • Sneze
 • Sneze's Avatar
 • Offline
 • toddler
 • Теми: 315
 • Thank you received: 52
 • Карма: 4
Еве да си кажам добив решение , сега ги чекам парите , сеуште ги нема :zid:
The administrator has disabled public write access.
 • Страна:
 • 1
 • 2
 • 3

Најново на форумот

 • No posts to display.