Развојното пореметување на колкот е најчестата мана на системот за движење во детската возраст. Ова подмолно заболување не се знае зошто точно настанува, но се знае дека дирекно влијае на анатомските промени на сите структури на зглобот од колкот. Најчести степени на пореметување се:

Бебето почнува да плаче и вие се обидувате да го нахраните, но не е гладно. Му ги менувате пелените, сè уште не е задоволно, но вие немате поим во што е проблемот. Очајно посакувате да му помогнете, ама не знаете што сака? За среќа не мора да чекате да почне да зборува за да можете да го разберете, бидејќи тоа веќе комуницира со вас – со својот говор на телото и други знаци. 

Kога новороденчето ќе стаса дома, родителите целосно се посветени да ги обезбедат идеалните услови за него. Од тоа со која температура треба да е во собата, до тоа како да го облечат после бањање. 

Едно од најчесто поставуваните прашања од страна на родителите кои добиле принова е, кога да биде првата прошетка со нивното бебе надвор во природа. Секако дека престојот на бебето и мајката на свеж воздух е предуслов за здрав развој на бебето, го подобрува сонот, апетитот, расположението, го подигнува имунитетот и ја подобрува општата состојба на детето. Но неговото прилагодување треба да биде постепено.

По доаѓањето на свет на новиот член во семејството, започува периодот познат како „леунство“. Тоа се првите 30-40 дена од животот на бебето, во кои тоа и мајката се најранливи и најчувствителни.


Кога детето ќе наполни девет месеци или година, повеќето мајки се враќаат на работа и тогаш се појавува дилемата, кому да се довери грижата за детето. Дали да се избере градинка, дадилка или баба/дедо сервис? Секој од овие начини на чување има свои предности и мани.  

Со доволно напорна работа уште од најраната возраст, родителите можат да придонесат нивното дете максимално да го користи интелектуалниот капацитет понатаму во животот.

Кога ги набљудувате туѓите деца, многу е лесно во својата фантазија да одлучите каков родител ќе бидете и какво дете ќе воспитате. Но, реалноста, како и секогаш, е поинаква.

 

Плачот на новороденчето може да звучи исто во ушите на родителите лишени од сон, но научниците велат дека не е така. Бебињата плачат на јазикот на кој зборуваат нивните родители, уште од првите денови од животот.

Можеби звучи невозможно, но научниците тврдат дека бебињата се смеат пред да дојдат на свет. Снимки од ултразвук покажале движења на лицето кои личат на насмевка и можат да се регистрираат помеѓу 24 и 36.недела од бременоста.

Најново на форумот

  • No posts to display.