Плачот на новороденчето може да звучи исто во ушите на родителите лишени од сон, но научниците велат дека не е така. Бебињата плачат на јазикот на кој зборуваат нивните родители, уште од првите денови од животот.

 

Меѓународен тим на германски, француски и американски научници испитувал 60 новороденчиња и откриле дека бебињата почнале да учат јазик во матката многу долго пред да можат да ги изговорат своите први неразбирливи звуци, а нивните плачења би можеле да бидат различни на нивниот мајчин јазик. Француските бебиња плачат со зголемена мелодија, додека германските бебиња преферираат пониски тонови, што според научниците одговара на карактеристичните разлики помеѓу двата јазика. Новороденчињата можат да произведат различни мелодии кога плачат и претпочитаат оние што им се познати од матката. Истражувачите снимиле плачење за 60 здрави новороденчиња - 30 од француски јазик и 30 од семејства што зборуваат германски јазик. Студијата, објавена во списанието Тековна биологија, покажува јасни разлики во звукот на плачењето на децата врз основа на нивниот мајчин јазик. Според експертите, ова се први обиди на бебињата да комуницираат со своите мајки со „имитирање“ на она што го слушнале, дури и додека тие сè уште биле во матката.

Најново на форумот

  • No posts to display.