Бидејќи нашиот имунитет започнува да се формира во матката и конечно созрева на возраст од 12-14 години, логично беше да се заклучи дека неговата сила зависи од исхраната во овој период.Но, кога ќе се роди бебе практично има стерилни црева, а имунитетот зависи од храната во текот на првите часови, денови и месеци од животот.

 Во цревата постои бариера што го спречува влегувањето на вируси, габи и паразити. Корисните бактерии имаат заштитна функција и, доколку се доволно, ја потиснуваат штетната флора.  Првата миграција на бактерии се јавува за време на самото раѓање преку породилниот канал. Затоа е многу важно жената да биде здрава во овој период. Корисни бактерии влегуваат во телото на детето заедно со мајчиното млеко, кое содржи пробиотици, супстанции кои овозможуваат развој на микрофлората во цревата на детето. 

Првото млеко веднаш пораѓање е еден вид вакцинација против инфекции и вируси. Идеална опција е новороденчето да прима мајчино млеко во текот на првата година од животот. Педијатрите советуваат дека до најмалку 6 месечна возраст бебето не треба да се храни и да не му се дава ниту вода, бидејќи сè што му треба го прима преку мајчиното млеко.


Воведување на друга храна во исхраната може да предизвика проблеми со лактацијата. Современиот начин на живот често не дозволува жената да го дои бебето до една година. Односно мајката е принудена да се врати на работа и го остава детето на грижа дома или во јасли. Понекогаш таа може да престане да дои и поради болест. Вештачкото дохранување треба да го одреди педијатар. Преку него треба да му се обезбедат на детето неопходните супстанции, вклучително и оние кои се неопходни за да ја одржуваат здрава микрофлората во цревата.


За жал, мајките често го заменуваат мајчиното млеко со кравјо млеко, а тоа не смее никако да се прави. Кравјо млеко содржи премногу (повеќе од 20) алергени и децата кои го примиле до 3-годишна возраст имаат двојно поголеми шанси да страдаат од атопичен дерматитис, рахитис или анемија. Составот на кравјо млеко е сосема различен од оној на мајката. Еден литар мајчино млеко содржи 13 гр пробиотици, а еден литар кравјо млеко содржи само 0,1 гр. Кравјо млеко исто така има значително помалку железо, цинк, јод, витамини Ц и E. Содржи три пати повеќе протеини и затоа, потешко е да се вари и може да предизвика микроскопско крварење во цревата.

Најново на форумот

  • No posts to display.